9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 49 Cevapları Meb Yayınları'na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 49

Aşağıdaki metinde boş bırakılan yerleri verilen uygun sözcüklerle doldurunuz.

  • Cevap: Eski çağlarda insanların madde hakkındaki ilk deneyimleri (a)sınama yanılmaya dayalıdır. Ateşle ısınmayı ve yiyecekleri pişirmeyi, toprağı işlemeyi, tuzu kullanarak yiyeceklerin tadını değiştirmeyi keşfetmişlerdir. Bu dönemde ölümsüz olma ve değersiz madenleri altına dönüştürme çabalarıyla uğraşanlara (b)Simyacı denir. Simyacıların yaptığı çalışmalar sınama yanılmaya dayalı olduğu için simya bilim kabul edilmez. Ancak simyacıların ve bazı uygarlıkların kimyanın bilim olma sürecine katkıları küçümsenemez. Önemli simyacılara örnek olarak (c) İbn-İ Sina, (d) Cabir Bin Hayyan, (e) Empedokles, (f) Aristo, (g) Ebu Bekir Er-Razi, (h) Democritus örnek verilebilir. Kimyanın gelişimine katkı sağlayan uygarlıklara da Mezopotamya, (ı)Mısır Hint, (i) Çin, Yunan, Orta Asya ve İslam uygarlıkları verilebilir. Simyacılar keşfettikleri maddeler ve geliştirdikleri tekniklerle kimya biliminin gelişimine katkı sağlamışlardır. Simyacıların keşfettikleri maddelerden bazılarına (j)Cam, (k) barut ve (l)mürekkep örnek verilebilir. Simyacıların kimya bilimine aktardıkları yöntem ve tekniklere örnek olarak (m)(m) Buharlaştırma, (n) Damıtma, (o) Özütleme verilebilir.

1. Simya neden bir bilim değildir? Açıklayınız.

  • Cevap: Simyacıların yaptığı çalışmalar sınama yanılmaya dayalı olduğu için simya bilim olarak kabul edilmez.

2. Simyacı ne demektir? Açıklayınız.

  • Cevap: Simyacı; insanların madde hakkındaki deneyimlerini sınama yanılma yoluyla elde ettikleri dönemde, ölümsüz olma ve değersiz madenleri altına dönüştürme çabalarıyla uğraşanlara denir.

3. Kimya bilimine katkı sağlayan simyacılardan iki tanesinin adını yazınız.

  • Cevap:
Humphry Davy: Bileşikleri elektrik enerjisiyle ayrıştırmış ve elementleri saf olarak elde etmiştir. Bazı gazların fizyolojik etkilerini kendi üzerinde deneyerek araştırmıştır.
R. Andrews Milikan: Yüklenmiş su damlacıklarının elektrik alanda izlediği yolu incelemiştir. Su yağa göre daha hızlı buharlaştığı için daha sonraki çalışmalarında su yerine yağ kullanarak kabul edilebilir sonuçlar elde etmiştir.

4. Kimyanın gelişim sürecine katkı sağlayan uygarlıklar hangileridir?

  • Cevap: Mezopotamya, Mısır, Hint, Çin, Yunan, Orta Asya ve İslam uygarlıkları verilebilir.

5. Simyacıların kimya bilimine aktardıkları yöntem ve teknikler nelerdir?

  • Cevap: Buharlaştırma, damıtma, kristallendirme, özütleme, eritme vb.

6. Aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri simya döneminde bulunan araçlardandır? I. imbik II. kroze III. büret

A) Yalnız II B) Yalnız III C) I ve II D) II ve III E) I, II ve III

  • Cevap: C

7. Aşağıdaki maddelerden hangisi eski çağlardaki insanların sınama yanılma yoluyla buldukları maddelerden değildir? I. Toprak kaplar II. Mürekkep III. Borcam

A) Yalnız I B) Yalnız III C) I ve II D) II ve III E) I, II ve III

  • Cevap: B

8. Lavoisier çalışmaları ile modern kimya döneminin kurucusu olmuştur. Lavoisier’in çalışmaları ile ilgili; I. Kütlenin Korunumu Kanununu bulmuştur. II. Deneylerinde teraziyi kullanmıştır. III. Oksijenin yanmaya neden olduğunu bulmuştur.
hangisi ya da hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) Yalnız II C) yalnız III D) II ve III E) I, II ve III

  • Cevap: E

9. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 49 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.