9. Sınıf Kimya Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 142
9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 142 Cevapları Meb Yayınları'na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz. 9. Sınıf Kimya Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 142 25. Zayıf etkileşimlerle ilgili I. H2O molekülleri arasında hidrojen bağı bulunur. I
9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 142 Cevapları Meb Yayınları'na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Kimya Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 142
25. Zayıf etkileşimlerle ilgili I. H2O molekülleri arasında hidrojen bağı bulunur. II. Yemek tuzu su içinde çözünürken iyon-dipol etkileşimleri oluşur. III. He atomları arasında sadece London kuvvetleri bulunduğu için oda koşullarında gaz hâldedir. Yukarıdaki bilgilerden hangisi veya hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve III E) I, II ve III
- Cevap: Hidrojen bağı demek hidrojen elementi ile flor-oksijen- azot elementi den her hangi bir element arasında yaptığı bağa denir. şu bileşiğinde bu yüzden hidrojen bağı vardır. yemek tuzu demek NaCl( sodyum klorür) demektir ve iyonlardan meydana gelmiştir. bu yüzden suda iyonlarının ayrışır. su molekülü dipol etkileşime örnektir ve tuz ile şu arasında iyon dipol etkileşimi gerçekleşir. son 3. öncül ise doğrudur. helyum atomları arasında sadece London kuvvetleri vardır. Cevap E seçeneğidir.
26. Oda koşullarında Cl2 gaz, Br2 sıvı, I2 ise katı hâlde bulunur. Bu moleküllerle ilgili I. Moleküller arasında London kuvvetleri bulunur. II. Kaynama noktaları I2 > Br2 > Cl2 şeklindedir. III. Elektron sayıları Cl2 < Br2 < I2 şeklindedir. Yukarıdaki yargılardan hangisi veya hangileri doğrudur? A) I, II ve III B) II ve III C) I ve III D) Yalnız II E) Yalnız I
- Cevap: A
27. Aşağıdaki seçeneklerden hangisi karşısında verilen etkileşim türünü içermez? A) HCl - HCl Hidrojen bağı B) Ar - Ar London etkileşimi C) C2H5OH - H2O Hidrojen bağı D) KCl - H2O İyon dipol etkileşimi E) H2S - H2S Dipol dipol etkileşimi
- Cevap: Apolar moleküller arasında London kuvvetleri, F,O,N gibi elektronegatif atomların H'e bağlı olduğu durumlardaki bileşikler arasında H bağı, Bir iyonla polar bir bileşik arasında iyon-dipol etkileşimi, İki polar molekül arasında da dipol-dipol etkileşimi gözlenir. Bu açıklamalara dayanarak şıkları incelediğimizde HCl - HCl arasında H-bağının oluşamayacağını çünkü F,O,N gibi elektronegatifliği yüksek bir atom içermediğini görürüz. Doğru seçenek A şıkkı.
28. Aşağıdaki kimyasal türlerin hangisi hidrojen bağı oluşturmaz? A) CH3COOH B) H2O C) NH3 D) H2 E) HF
- Cevap:
➜ Hidrojen (H) atomunun; azot (N), oksijen (O) ve flor (F) gibi elektronegativitesi yüksek atomlarla oluşturduğu bağa hidrojen bağı denir. ➜ Hidrojen bağının oluşumu sırasında H atomu kısmen pozitif yükle yüklenirken, bağ yaptığı F,O ya da N atomu ise kısmen negatif yüklenir. Böylelikle bir kutuplaşma oluşmuş olur. Hidrojen bağı yalnızca hidrojen atomunun varlığında gerçekleşebilir. ➜ Bu durumda şıklara bakacak olursak A ve B şıklarında H atomları O atomları ile, C şıkkında N atomu ile ve E şıkkında F atomu ile hidrojen bağı oluşturmuşlardır. ➜ H2 atomunda ise iki H atomu arasında hidrojen bağı değil, kovalent bağ bulunmaktadır.
29. Aşağıda verilen moleküllerden hangisinde polar kovalent bağ bulunur? (1H, 7N, 8O, 9F, 11Na, 17Cl, 20Ca) A) NaF B) H2O C) CaO D)N2 E) Cl2
- Cevap:
➜ Polar kovalent bağ, ortak olarak kullanılan elektronların bağlı olduğu atomların elektronegatifliği farklı olduğundan bir tarafta daha fazla durarak bileşiğe kısmi kutup kazandırmasıyla oluşur. ➜ Yani aradığımız şeyler, kovalent bağ ve farklı atomlar arasında olmasıdır ➜ A seçeneğinde Na: Sodyum F: Flor elementleri verilmiştir. Farklı atomlar olmasına rağmen aralarındaki bağ kovalent değil iyonik olduğundan bu şık doğru cevap değildir. ➜ B seçeneğinde H: Hidrojen O: Oksijen elementleri verilmiştir. Farklı atomlardır ve aralarındaki bağ da kovalenttir. Bu durumda doğru cevabı bulmuş oluruz. Ama biz yine de diğer şıklara da bakalım. ➜ C şıkkında Ca: Kalsiyum O: Oksijendir. A seçeneğinde olduğu gibi farklı atomlar olmasına rağmen aralarındaki bağ kovalent değil iyonik olduğundan bu seçenek doğru cevap değildir. ➜ D seçeneğinde N: Azot elementi verilmiştir. Bu şıktaki bağ kovalent bağdır ancak farklı atomlar olmadığından polar değil apolar kovalent bağdır. Bu seçenek de doğru değildir. ➜ Aynı şekilde E seçeneğinde de sadece Cl: Klor elementi verilmiştir. Bu şıktaki bağ da kovalent bağdır ancak farklı atomlar olmadığından polar değil apolar kovalent bağdır. Bu seçenek de doğru değildir. ➜ Sonuç olarak cevap B seçeneğidir
30. Aşağıda verilenlerden hangisi polar moleküldür? (1H, 5B, 6C, 7N, 8O, 9F, 17Cl) A) NH3 B) CO2 C) CCl4 D) O2 E) BF3
- Cevap: A. aynı iki element arasında oluşan bağ kesinlikle apolardır. eğer farklı element atomları Avrupa ise dipol momentine bakılır (yani ortalanmamış elektrik sayısına) merkez atomun ortaklanmamis elektronu var ise molekül polar yok ise molekül apolardır. Bunları göz önüne alırsak cevap a şıkkıdır
31. Aşağıda verilen moleküllerden hangilerinin polarlığı doğru verilmiştir? (1H, 5B, 9F, 15P) A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) II ve III E) I, II ve III
- Cevap: Aynı cins elementlerden bir araya gelen moleküller apolardır 1.ci öncül doğrudur fosfor elementi 5A grubunda olduğu için 3 bağ yapar ve 2 tane ortalanmamış elektron sayısı geriye kalır. Eğer bir moleküldür ortalanmamış elektron çifti var ise o molekül polardır. 2.ci öncül doğrudur. bor elementi 3A grubunda olduğu için 3 bağ yapabilir ve ortalanmamış elektron çifti kalmaz bu yüzden vektörel momenti sıfır olur ve molekül apolar olur. 3.ncü öncül de doğrudur.
32. Aşağıda verilen moleküllerden hangisinde atomlar arasındaki bağ polar olduğu hâlde molekül apolardır?
- Cevap: D
9. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 142 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Tam liste ayrı pencerede açılır.
Henüz yorum yok