9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 140 Cevapları Meb Yayınları'na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 140

12. Bağ enerjisi ile ilgili I. Kimyasal türleri birbirinden ayırmak için gerekli enerji yaklaşık 40 kj’den büyükse güçlü etkileşimdir. II. Bağ enerjisi ne kadar büyükse etkileşim o kadar zayıftır. III. Bağ koparken enerji açığa çıkar. Yukarıdaki yargılardan hangisi veya hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve III E) I, II, ve III

  • Cevap: 40 kj bir sınır değerdir. 40 kj den küçük ise zayıf büyük ise güçlü etkileşim vardır. bağ enerjisi ne kadar büyükse bağı koparmak o kadar zordur yani bağ güçlü etkileşim ile bir arada durur. bağ oluşumu ekzotermik bağ kopması ise endotermik tepkimedir. o yüzden bağ koparken enerji açığa çıkmaz tam tersi tepkime enerji alır.  Cevap A seçeneğidir.

13. Aşağıda verilen değişimlerden hangisi güçlü bağların kırılması sonucunda meydana gelmiştir. A) H2O(s) -> H2O(g) B) CH4(g) -> CH4(s) C) MgO(k) -> Mg2+(g)+ O2-(g) D) C2H5OH(s) -> C2H5OH(g) E) Ar(s) -> Ar(g)

  • Cevap: Fiziksel değişimler zayıf etkileşimlerin ortadan kalkması ile oluşur. Bu soruda A,B,D ve E şıklarında fiziksel değişimler söz konusu iken C şıkkında bir kimyasal bileşiğin iyonlarına ayrılması yani kimyasal bir değişim söz konusudur. Burada güçlü etkileşimlerin kırılması ile molekül iyonlarına ayrışmıştır.

14. Aşağıdaki bileşiklerden hangisi iyonik bağlıdır? (1H, 6C, 7N, 8O, 9F, 16S, 17Cl, 20Ca) A) CCl4 B) NO2 C) CaF2 D) H2SO4 E) H2O

  • Cevap:

C şıkkı doğru cevap. İyonik bağ, metal ve ametal iyonlar arasında gerçekleşen; elektron alış verişine bağlı kurulan bir çeşit bağdır. Bu bağın temelinde atomların kararlı yapıya ulaşma eğilimleri yatar. Kararlı yapı demek son katmanlarını gerekli elektron sayısıyla doldurmak demektir. Örneğin 8A grubu elementleri olan ve özel adlarıyla "soygazlar" olarak nitelendirilen elementler, son kabukları dolu olan elementlerdir ve son derece kararlıdırlar. Bu sebeple bağ yapmak istemezler. ➜ Bu durumda elimizde elektron almaya yatkın ametaller ve elektron vermeye yatkın metaller kalır. Her iki element için de eğilim, kararlı olmaya yöneliktir. ➜ Sorumuzdaki karbon, azot, klor, oksijen, hidrojen, kükürt ve flor ametal yapıdayken; kalsiyum metal özellik gösterir. Nitekim son katmanındaki 2 elektronu vererek kararlı yapıya ulaşır. ➜ Bu durumda C şıkkında verilen kalsiyum metali ile flor ametalinin oluşturduğu yapı iyonik bağlı olur.

15. Aşağıdaki bileşiklerden hangisi kovalent bağlıdır? (6C, 7N, 8O, 9F, 11Na, 13Al, 16S, 19K, 20Ca) A) CF4 B)Ca(NO3)2 C) Al2O3 D) K2S E) NaF

  • Cevap: Soruda verilen elementleri tek tek incelersek;
➜ C: ametal,
➜ N:ametal,
➜ O: ametal,
➜ F: ametal,
➜ Na: metal,
➜ Al: metal,
➜ S: ametal,
➜ K: metal,
➜ Ca: metal
Metal-ametal bileşikleri iyonik bağlı bileşiklerdir, oluşumları sırasında elektron alışverişi olur. Bu durumda B,C,D,E şıklarının tamamı iyonik bağlıdır. A şıkkına baktığımızda ise CF4'ün ametal-ametal bileşiği olduğu ve bu bileşiğin elektron paylaşımı ile oluştuğu görülmektedir. Bu şekilde oluşan bağa Kovalent Bağ denir. Doğru seçenek A şıkkıdır.

16. Metalik bağla ilgili; I. Güçlü etkileşimdir. II. Elektronların oluşturduğu elektron denizi ve pozitif metal iyonları arasındaki elektrostatik etkileşimdir. III. Metallerin oluşturduğu bileşikler metalik bağ ile oluşur. Yukarıdaki bilgilerden hangisi ya da hangileri doğrudur? A) I, II ve III B) I ve II C) I ve III D) II ve III E) Yalnız I

  • Cevap: B

17. Aşağıda verilen bilgilerden I. Isı ve elektriği iyi iletirler. II. Kırılgandırlar. III. Dövülerek işlenebilirler. IV. Yüzeyleri parlaktır. Hangisi ya da hangileri metalik bağın metallere kazandırdığı özelliklerdendir? A) I, II ve III B) I, III ve IV C) I, II ve IV D) II, III ve IV E) I, II, III ve IV

  • Cevap:

➜ Doğru cevap B seçeneğidir. (I, III ve IV) ➜ Metaller kırılgan değildirler, esnektirler ve şekillendirilmeleri kolaydır. ➜ Metal atomları arasındaki etkileşimin güçlü olması nedeniyle metallerin erime ve kaynama noktaları yüksektir. ➜ Metal atomlarının bir arada bulunması, birbirine tutunması, elektronların hem kendi atom çekirdeği hem de komşu atom çekirdekleri tarafından çekilmesidir.

18. Aşağıda formülleri verilen bileşiklerden hangisinin sistematik adlandırılması yanlış verilmiştir? A) MgCl2 ➜ Magnezyum klorür B) Cu(OH)2 ➜ Bakır (II) hidroksit C) KNO3 ➜ Potasyum nitrat D) Na2CO3 ➜ Sodyum karbonat E) HgO ➜ Cıva (I) oksit

  • Cevap:
A) MgCl2 bir metal-ametal bileşiğidir. Önce metal sonra ametal yazılır. İsimlendirilirken de önce metal sonra ametalin adı söylenir. Bu bileşiğin adı magnezyum klorürdür, bu şık doğru.
B)Cu(OH)2 bir metal-kök bileşiğidir. Önce metal sonra kök yazılır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus bakırın bileşiklerinde hem +1, hem de +2 değerlik alabilme özelliğidir. Bu nedenle bakırın değerliği mutlaka belirtilmelidir. Bakır (II) hidroksit doğru adlandırmadır.
C)KNO3 bir metal-kök bileşiğidir. Önce metal sonra kök yazılır. Potasyum nitrat doğru isimlendirmedir.
D) Na2CO3 bir metal-kök bileşiğidir. Aynı şekilde metal ve kökün adı sırasıyla söylenir. Sodyum karbonat doğru cevaptır.
E) HgO bir metal-ametal bileşiğidir. Önce metal sonra kök yazılır. Burada dikkat edilmesi gereken yukarıda bakırda olduğu gibi civanın bileşiklerinde aldığı +1 ve +2 değerliklerinin bilinmesidir. Bu nedenle civanın değerliği mutlaka belirtilmelidir. Cıva burada 2 değerlik almıştır, oksijenin değerliği de -2 olduğundan bileşik HgO şeklinde yazılmıştır, ancak adlandırılması Cıva (II) oksit olmalıdır.

19. Yukarıda formülü verilen bileşiklerden hangisinin ya da hangilerinin sistematik adı doğru verilmiştir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) II ve III E) I, II ve III

  • Cevap: Seçeneklere baktığımızda hepsinin ametal-ametal bileşikler olduğunu görüyoruz. Bu bileşiklerde bileşiği oluşturan atomların sayısı Latince olarak belirtilir.
I. NO: azot monoksit şeklinde isimlendirilir. Azotun başına mono gelmesine gerek yoktur, oksijenin başına gelen mono-oksit birleşerek monoksit diye okunur.
II. CS2: karbon disülfür şeklinde isimlendirilir. Kükürttün başına ikiyi ifade etmesi içindi getirilir.
III. P2O5: di fosfor penta oksit şeklinde isimlendirilir. P fosfor elementinin simgesidir. Potasyum elementinin simgesi K'dır.
Doğru cevap B, yalnız II

20. Zn2+ iyonunun hidroksit, karbonat, nitrat, sülfat ve fosfat iyonlarıyla oluşturacağı bileşiklerden hangisinin formülü yanlış verilmiştir? A) ZnCO3 B) Zn(NO3)2 C) Zn(SO4)2 D) Zn(OH)2 E) Zn3(PO4)2

  • Cevap:

Nitrat, NO3: -1 değerlikli bir köktür. Yükler dengesinin sağlanması için Zn2+ ile oluşan bileşikte Zn(NO3)2 olur. Karbonat, CO3-2: -2 değerlikli bir köktür. Yükler dengesinin sağlanması için Zn2+ ile oluşan bileşikte ZnCO3 olur. Hidroksit, OH-: -1 değerlikli bir köktür. Yükler dengesinin sağlanması için Zn2+ ile oluşan bileşikte Zn(OH)2 olur. Fosfat, PO43-: -3 değerlikli bir köktür. Yükler dengesinin sağlanması için Zn2+ ile oluşan bileşikte Zn3(PO4)2 olur. C şıkkındaki sülfat, SO4 2- ise -2 değerlikli bir köktür. Yükler dengesinin sağlanması için Zn2+ ile oluşan bileşikte ZnSO4 olur. Dolayısıyla Zn(SO4)2 yanlıştır.

9. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 140 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.