Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 86 Cevapları Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 86 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 86 Cevapları Pasifik Yayınları

ÖĞRENDİKLERİMİZİ UYGULAYALIM

1- 5B ile 9F elementlerinin atom yarıçaplarını karşılaştırıp hangisinin büyük olduğunu belirleyiniz. Atom yarıçapının bir periyot boyunca nasıl değiştiğini açıklayınız.

  • Cevap5B 2) 3)  9F 2 ) 7) B ve F aynı periyotta ancak farklı gruptadır. Periyotta soldan sağa gidildikçe (atom numarası arttıkça) atom yarıçapı azalır. Böylece rB > rF olur.

2- 12Mg ile 16S elementlerinin iyonlaşma enerjilerini karşılaştırıp hangisinin büyük olduğunu belirleyiniz. Yanıtınıza göre iyonlaşma enerjilerinin periyodik sistemde nasıl değiştiğini açıklayınız.

  • Cevap: 12Mg 2 ) 8 )2 16S 2) 8 )6)Mg ve S aynı periyottadır. Bir periyotta grup numarası arttıkça iyonlaşma enerjisi genellikle artar. Böylece İES > İEMg olur.

3- Periyodik sistemin genel hatlarını çiziniz. Bunun üzerinde metalik-ametalik özellik, atom yarıçapı, iyonlaşma enerjisi, elektron ilgisi ve elektronegatifliğin nasıl değiştiğini oklar üzerine yazarak gösteriniz.

  • Cevap:

4- Periyodik özelliklerin değişiminin bilinmesi bize ne sağlar?

  • Cevap: Hangi elementlerin birbiriyle nasıl etkileşeceğini bilmemize olanak sağlar. Bunun dışında gündelik hayatımızda kullandığımız malzemeler periyodik özelliklerinin değişiminin bilinmesi sonucu ortaya çıkmıştır.

5- Sodyum metali ile klor gazı tepkimeye girerek yemek tuzu olarak bildiğimiz sodyum klorürü oluşturur. Periyodik özelliklerle ilgili bilgilerinizden yararlanarak sodyumun klorla neden tepkime verdiğini açıklayınız. Bu tepkimede enerji alınır mı, yoksa verilir mi? Neden?

  • Cevap:

Nötr halde 11 elektronu olan sodyum atomunun ilk katmanında 2, ikinci katmanında 8 ve üçüncü katmanında 1 elektronu vardır. Sodyum atomu, son katmanında bulunan 1 elektronu verirse kararlı atomların elektron dizilimine ulaşır. Nötr halde 17 elektronu olan klor atomunun ilk katmanında 2, ikinci katmanında 8 ve üçüncü katmanında ise 7 elektronu vardır. Klor atomu, son katmanına 1 elektron alırsa kararlı atomların elektron dizilimine ulaşır. Klor atomu, sodyum atomunun son katmanındaki bir elektronu alarak negatif yükle yüklenir. Böylece klor anyonu oluşur. Sodyum atomu ise bir elektronu eksildiği için pozitif yükle yüklenerek sodyum katyonunu oluşturur. Oluşan anyon ve katyon zıt yüklere sahip oldukları için birbirini çeker. Anyon ve katyon arasındaki bu çekim kuvveti bir kimyasal bağdır ve bu kimyasal bağ iyonik bağ olarak adlandırılır. İyonik bağ içeren yapılar moleküllerden oluşmaz, iyonlardan oluşur. Bu tepkimede enerji verilir. Çünkü tepkimeye giren maddeler enerjiye ihtiyaç olmadan reaksiyona girer.

9. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 86 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!