Evvel Cevap
9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 81 Cevapları Pasifik Yayınları
9. Sınıf Kimya Pasifik Yayınları
9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 81 Cevapları Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 81 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 81 Cevapları Pasifik Yayınları

PERİYODİK ÖZELLİKLER VE DEĞİŞİMİ

Periyodik sistemdeki bir elementin yerinin bilinmesi, bilim insanlarının o elementin fiziksel ve kimyasal özelliklerini tahmin etmelerini sağlar. Elementin yeri ile bu özellikleri arasında nasıl bir ilişki vardır? Elementlerin özellikleri atomlarının katman elektron dağılımı tarafından belirlenir. Bildiğiniz gibi katman elektron dağılımı benzer olan elementler aynı grupta toplanmıştır. Periyodik sistemde soldan sağa ilerledikçe bir elementten diğerine geçerken atom çekirdeğine bir proton, son enerji katmanına da bir elektron eklenir. Bu değişim sonucu, periyodik sistemde tekrarlanan özellikler ortaya çıkar. Bunlara “periyodik özellikler” denir. Bu özellikleri inceleyelim.

a. Metallik ve Ametallik Özelliğinin Değişimi

Periyodik sistemde 1A (hidrojen hariç), 2A, 3A (bor hariç) ve B grubu elementleri metaldir. Buna karşılık 4A grubunda karbon, 5A grubunda azot, fosfor, 6A grubunda oksijen, kükürt, selenyum 7A grubunda ise flor, klor, brom ve iyot, ametaldir. 5A grubundaki moskoviyum, 6A grubundaki livermoryum da metaldir. 7A grubundaki tenessin ve 8A grubundaki oganesson elementlerinin ise metal-ametal, yarı metal ya da asal gaz olup olmadığı henüz bilinmemektedir. 8A grubunda asal gazlar bulunmaktadır. Aslında asal gazlar da daha önce belirtildiği gibi ametal grubundadır. Bir element atomunun elektron verme eğilimi, metalik özelliğini; alma eğilimi de ametalik özelliğini belirler. Buna göre periyodik sistemde periyot boyunca soldan sağa ve grup boyunca aşağıdan yukarıya doğru ametalik özellik artarken bunun tersi yönde metalik özellik artar

b. Atom Yarıçapının Değişimi

Modern Atom Teorisi’ne göre, atom çekirdeğinin etrafında, kesin bir sınırı ve yörüngesi olmayan küresel elektron bulutu vardır. Çekirdekten uzaklaştıkça elektron bulutunun yoğunluğu azalır. Bu nedenle atom yarıçapının ölçülmesi zordur. Ancak çeşitli yöntemlerle komşu, aynı cins iki atomun atom çekirdekleri arası uzaklığı ölçülüp bu uzaklığın yarısı alınarak atom yarıçapı bulunur. Bir atomun yarıçapı, çekirdeğinin çevresindeki enerji katmanı sayısıyla doğru orantılıdır. Katman sayısı arttıkça atomun yarıçapı da artar. Bir grupta yukarıdan aşağıya hem proton sayısı hem de katman sayısı arttığı için çekirdeğin elektronlara uyguladığı çekme kuvveti zayıflar. Bu nedenle atom yarıçapı büyür. Çok elektronu olan atomun her zaman atom yarıçapının daha büyük olacağını düşünebilirsiniz. Ancak bu tam olarak doğru değildir. Neden?

  • CevapBu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 81 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum