9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 75 Cevapları Pasifik Yayınları
9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 75 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 75 Cevapları Pasifik Yayınları
18 olarak numaralandırılmıştır. B grupları ise 3 ve 12. gruplar (3 ve 12 dâhil) arasındadır. Ülkemizde her iki sistem de kullanılmaktadır. Ancak 1’den 18’e kadar olan numaralandırma sistemi (IUPAC), gittikçe yaygınlaşmaktadır. Periyodik sistemde her element, bir periyodun ve bir grubun üyesidir. Gruplardaki elementler, katman elektron dağılımları ve kimyasal özellikleri bakımından birbirine benzer. Her grubun bir numarası vardır. Örneğin 1A, 2A, 3A, 1B, 2B, 3B gibi.
Belirli grupların özel isimleri vardır. Örneğin 1A grubuna alkali metaller, (H hariç) 2A grubuna toprak alkali metaller, 3A grubuna toprak metalleri, 4A grubuna karbon, 5A grubuna azot, 6A grubuna oksijen ya da kalkojenler, 7A grubuna halojenler, 8A grubuna da asal gazlar (soy gazlar) denir Periyodik sistemin alt kısımda yatay iki sıra vardır. Bu iki sıranın aslında 6 ve 7. periyotta lantan ve aktinyumdan sonra yer alması gerekir. Ancak bu şekilde gösterilecek periyodik sistem çok geniş olacağı için ayrı olarak verilir. Bu iki sıra, lantan ve aktinitle başladığı için de lantanitler ve aktinitler olarak adlandırılır. Lantanit ve aktinit serisine iç geçiş metalleri de denir.
Periyodik Sistemde Elementlerin Yeri İle Atomlarının Katman Elektron Dağılımları Arasındaki İlişki
Periyodik sistemdeki elementlerin yeri ile atomlarının katman elektron dağılımları arasında ilişki vardır. Çünkü elementlerin kimyasal özellikleri atomlarının katman elektron dağılımlarına bağlıdır. Özellikle aynı grupta bulunan element atomlarının çekirdekten en uzak (son) katmanındaki elektron sayıları (değerlik elektronları) aynıdır. Bu nedenle aynı gruptaki elementler benzer özellik gösterir.
1A grubundaki bazı element atomlarının katman elektron dağılımı, Tablo 2.3.4’te verilmiştir. Tablodan görüleceği gibi bir gruptaki element atomlarının katman elektron dağılımında, son katmanlarında aynı sayıda elektron bulunmaktadır. Ayrıca katman sayısı ile periyot numarası da ilişkilidir. Elementin atomundaki katman sayısı, periyot numarasına eşittir. Örneğin 1 katmanı olan atomlar 1. periyot, 2 katmanı olan atomlar 2. periyotta bulunur.
Şimdi de bir periyottaki element atomlarının katman elektron dağılımını inceleyelim. Tablo 2.3.5’te görüldüğü gibi atomunun katman sayısı aynı olan elementler, aynı periyotta yer almaktadır. Tablodaki elementlerin atomları 2 katmanlı olduğu için bu elementler 2. periyotta yer alır.
Atom numarası verilen bir element atomunun katman elektron dağılımı yapılarak o elementin periyodik sistemdeki yeri bulunabilir. Aşağıdaki örnekte bazı element atomlarının katman elektron dağılımından yola çıkılarak periyodik sistemdeki yerleri bulunmuştur (Bu kitapta elementlerin yerlerinin bulunması A grubu, başka bir deyişle 1,2, 13, 14, 15, 16, 17, 18 gruplarında bulunan ve atom numarası 20’ye kadar
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 75 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.