9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 187 Cevapları Pasifik Yayınları
9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 187 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 187 Cevapları Pasifik Yayınları
HAVA KİRLİLİĞİ
Hava; azot, oksijen, karbon dioksit, az miktarda helyum, neon, ozon, azot monoksit, diazot monoksit gibi gazlar ve su buharının karışımıdır. Bunlar normal (sağlıklı) havada bulunan maddelerdir. Ancak hava çoğu zaman kirleticiler de içerir. Kirleticiler; kükürt dioksit, azot dioksit, karbon monoksit, duman, is, kurum, toz gibi maddelerdir. Havada doğal olarak bulunan ozon, azot monoksit, karbon dioksit vb. gazların miktarının (derişimlerinin) artması da kirletici etki yapar
Hava Kirliliğine Yol Açan Maddeler
Hava kirliliğinin temel nedeni insan kaynaklıdır. Örneğin endüstri kuruluşlarının önlem almadan çevreye yaydığı gaz, toz, duman; araç egzoz gazları, evlerdeki bacalardan salınan gazlar insan etkisiyle oluşan kirliliktir. Bunun dışında, volkanlardan çıkan toz ve gaz, yıldırım düşmesi sonucu çıkan orman yangınları, toz fırtınaları gibi bazı doğal kaynaklar da hava kirliliğine neden olur. Şimdi hava kirliliğine yol açan kimyasal maddeleri daha yakından inceleyelim.
Evde Yapalım
Bir bardağın ağzını, bandın yapışkan tarafı üste gelecek şekilde şeffaf bantla kapatalım. Bardağı bu hâliyle cam önüne ya da balkona koyalım. Birkaç gün sonra bardağı alarak şeffaf bandın üzerini inceleyelim. Bant üzerinde ne gözlemliyoruz? Nedenini açıklayalım.
- Cevap: Bant üzerinde birçok toz, kir gibi partiküllere rastladım. Bunun nedeni bulunduğumuz yerin havasının kirli olmasıdır.
9. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 187 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.