9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 18 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 18 Cevapları Pasifik Yayınları
OKUMA METNİ
KİMYA BİLİMİNİN GELİŞİM SÜRECİNE BAZI UYGARLIKLARIN KATKILARI
Kimyanın tarihi, bir anlamda medeniyetin tarihidir Bu nedenle bu bilimin tarihi, çağların başlangıcından çok öncesine kadar uzanır. İnsanlar, geçmişten günümüze doğadaki maddeleri kullanmış, bunları ihtiyaçlarına göre değiştirmiş ve maddelerin özelliklerini anlamaya çalışmıştır. Elde edilen bilgiler daha çok usta – çırak ilişkisi içerisinde aktarılmıştır. Bu nedenle eskilere ait kimya bilgileriyle ilgili yazılı belgeler çok azdır ve yetersizdir. Kimya ile ilgili ilk çağlardaki bilgiler, daha çok arkeolojik kazılar sonucu çıkarılan buluntuların incelenmesi ile elde edilmiştir. Örneğin seramik kapların ortaya çıkarılmasıyla seramik kapların nelerden ve ne zaman yapıldığı, seramik fırınının varlığı ve kapların tarihi bilinmektedir. Bu şekilde elde edilen bilgiler, seramik kapların 30.000 yıl öncesinden beri kullanıldığını göstermiştir. Bunun dışında Mezopatamya, Çin, Hint, Mısır, Antik Yunan ve İslam uygarlıklarında çeşitli yöntemlerle doğadan birçok madde elde ediliyor ilaç, kozmetik, araç gereç yapımı vb. alanda kullanılıyordu.
Yukarıda sayılan uygarlıkların kimya bilimine katkıları nelerdir?
- Cevap:
MISIR
➢ Altın, gümüş, kalay gibi metaller üzerinde çok fazla çalışma yapmışlardır. Örneğin metalleri eritip alaşım yapmayı başarmışlardır.
➢ Mumyalama alanında çalışmalar yapmışlardır. Çeşitli kimyasallar kullanarak cesetlerin bozulmasını önlemek için mumyalama işlemi yapmışlardır.
➢ Kuyumculukta çok ilerlemişlerdi. Örneğin taklit değerli taşlar yapabiliyorlardı.
➢ Sabun yapabilmişlerdir.
➢ Dericilikte çalışmalar yapmışlardır.
➢ Kozmetik alanında çalışmalar yapmışlardır.
➢ Tıbbi malzemeler üzerine çalışmalar yapmışlardır.
➢ Seramik ve cam yapmışlardır.
➢ Dokumacılık alanında çalışmalar yapmışlardır.
➢ Boya yapımını başarmışlardır.
➢ Mısırlıların yapmış olduğu bu çalışmalar sınama – yanılma yoluna dayanıyordu. Simya sanatının başlangıcını oluşturmuş ve sonraki, yapılan çalışmalar üzerinde büyük etki olmuştur.
ÇİN
➢ Pirinç alaşımını yapmayı başarmışlardır.
➢ Eritme potaları sayesinde cevherden metal elde etmeyi başarmışlardır.
➢ Kağıt yapmayı başarmışlardır.
➢ Porselen yapmayı başarmışlardır.
➢ Güherçileyi kullanarak barut yapmayı başarmışlardır.
➢ Alkol – su karışımını soğutarak suyu buz olarak dondurup daha derişik alkol elde etmişlerdir.
➢ Çinli simyacıların yapmış olduğu bu çalışmalar sınama – yanılma yoluna dayanıyordu.
YUNAN
➢ Arpadan bira yapmayı
➢ Deri işlemeyi
➢ Sabun üretimini
➢ Bitkilerden boyar maddeler yapmayı
➢ Cam kaplar yapmayı biliyorlardı.
HİNT
➢ Bütün nesneler dört elementten oluştuğu kabul edilir. Bu öğeler toprak, su, hava ve ateşten oluşur. Hintli simyacılara göre atom parçalanamaz, küre biçimli, güneş ışığında görünebilen en küçük toz zerreciğinden oluşuyordu. Hintli simyacılar atomun; belirli bir kokusu, rengi ve tadı olan parçacık çiftlerinden oluştuğunu düşünüyordu.
9. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 18 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum