Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 160 Cevapları Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 160 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 160 Cevapları Pasifik Yayınları

HÂL DEĞİŞİMLERİ

Maddenin bir fiziksel hâlden başka bir fiziksel hâle geçmesine hâl değişimi denir. Hâl değişimi, enerji değişimiyle birlikte olur.

a. Erime ve Donma
Katı hâlde bulunan maddelerin tanecikleri arasındaki çekim kuvveti çok yüksektir. Çünkü tanecikler arasındaki boşluk çok azdır. Katı tanecikleri, sadece titreşim hareketi yapar. Katı madde ısıtıldığında ısı alır, taneciklerin kinetik enerjisi (titreşim hareketi) artar, tanecikler arası çekim kuvveti zayıflar. Bu durumda tanecikler birbiri üzerinden kaymaya başlar. Böylece katı madde sıvıya dönüşür. Bu olaya erime, erimenin olduğu sıcaklığa ise erime noktası denir. Katılar, belli basınç koşullarında ve belli sıcaklıklarda erir. Erime noktası, ayırt edici bir fiziksel özelliktir.
Sıvı hâlde bulunan maddenin tanecikleri arasındaki boşluk, maddenin katı hâline göre daha fazladır. Maddenin sıvı hâlinde, moleküller arasındaki çekim kuvveti de azalmıştır. Sıvı tanecikleri hem titreşim hareketi yapar hem de birbirinin üzerinden kayar. Bu hâlde, katı hâle göre taneciklerin kinetik enerjisi daha yüksektir. Sıvılar soğutulduğunda ısı verir, sıvıyı oluşturan taneciklerin kinetik enerjisi azalır, tanecik hareketleri de yavaşlar. Bunun sonucunda, moleküller arası çekim kuvvetleri artar ve sıvı, katı hâle geçer. Bir sıvının katı hâle geçmesine donma, donmanın olduğu sıcaklığa da donma noktası ya da donma sıcaklığı denir Bir maddenin sıvı hâlinin donma noktası ile katı hâlinin erime noktası aynı değerdir.

b. Süblimleşme ve Kırağılaşma (Geri Süblimleşme)

Maddelerin katı hâlden sıvıya, sıvı hâlden de gaz hâle geçtiğini biliyoruz. Katı bir madde doğrudan gaz hâle de geçebilir. Kuru buz karbon dioksit gazının katı hâlidir. Sıvı hâlini gözlemlemediğimiz ve görüntüsü buza benzediği için katı karbon di- oksit kuru buz olarak da adlandırılır. Kuru buz açıkta bırakıldığında buharlaşır. Yani sıvılaşmadan gaz hâline geçer. Sıvı hâli gözlenmez. Kuru buz gibi katı hâldeki iyot da sıvılaşmadan gaz hâle geçebilir. Bu olaya süblimleşme denir. Gaz hâlindeki bir maddenin ısı vererek doğrudan katı hâle geçmesine de geri süblimleşme ya da kırağılaşma denir Süblimleşme için gerekli enerji, maddelerin erimeleri ve gaz hâle geçmeleri için gereken enerjilerin toplamına eşittir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 160 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!