Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 131 Cevapları Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 131 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 131 Cevapları Pasifik Yayınları

FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİMLER

Maddelerde oluşan fiziksel ve kimyasal değişimlerin gösterildiği yukarıdaki fotoğraflardan hangileri fiziksel, hangileri kimyasal değişimdir? Neden? Bir maddede oluşan fiziksel ya da kimyasal değişim, o maddeyi oluşturan kimyasal türlerin arasındaki etkileşimler temelinde ayırt edilebilir. Kimyasal değişimlerde var olan kimyasal bağlar kopar ve yerine yeni kimyasal bağlar oluşur. Kimyasal değişimlerde enerji değeri genellikle büyüktür. Fiziksel değişimlerde ise zayıf etkileşimler yok olur ya da yeni zayıf etkileşimler oluşur. Fiziksel değişimlerde enerji değeri genellikle küçüktür.

Buna göre; sayfada yer alan fotoğraflardaki olayların hangilerinde kimyasal bağlarda kopma, hangilerinde zayıf etkileşimlerde yok olma durumu vardır? Neden?

  • Cevap:

Odunun yanması, demirin paslanması ve ekmeğin küflenmesinde bağlarda kopma meydana gelmiştir. Çünkü; Kimyasal değişimler sonucunda yeni maddeler oluşur. Yeni maddelerin oluşumu kimyasal türlerin (atom, molekül, iyon) oluş­turduğu bağların (iyonik, kovalent, metalik) kopması ve yeni tür bağların oluşması ile gerçekleşir. Oluşan yeni mad­delerin kimyasal özellikleri de bu nedenle farklıdır.  Camın kırılması, odundan talaş oluşması ve yoğurttan ayran yapılması zayıf etkileşimlerde yok olma durumuna örneklerdir. Çünkü; Fiziksel değişim sonucunda maddenin tanecikleri (atom, molekül, iyon) arasındaki zayıf etkileşimler değişir ya da ortadan kalkar.Bu nedenle fiziksel değişimler gerçekleşirken enerji değişimi azdır. Kimya­sal bağlar kopmadığı için maddenin kimyasal özelliği değişmez.

9. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 131 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!