
9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 88


“9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 88 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 88
Soru: İkinci ve üçüncü periyot elementlerinden bazılarının iyonlaşma enerjisi değerleri aşağıdaki tabloda verilmiştir. Bu elementlerin atom numarası-iyonlaşma enerjisi grafiğini çizerek grafikteki düşüşlerin nedenini açıklayınız.
- Cevap: Ne atomundan Na atomuna, Ar atomundan K atomuna geçişte iyonlaşma enerjisinde düşüş gözlenmiştir. Bunun nedeni bu geçişlerde yörünge sayısı arttığı için valans elektronları çekirdekten uzaklaşır, elektronu koparmak kolaylaşır ve iyonlaşma enerjisi düşer. Mg atomundan Al atomuna, P atomundan S atomuna geçişte iyonlaşma enerjisinde düşüş gözlenmiştir. Bu geçişlerde Mg atomunun çekirdek yükü Al atomundan, P atomunun çekirdek yükü S atomundan küçük olmasına rağmen atom daha kararlı bir elektron dizilimine sahiptir. Bu nedenle elektron koparmak zor, iyonlaşma enerjisi büyüktür.
Soru: • H-F bağındaki elektronlar F,
• H-Cl bağındaki elektronlar Cl,
• F-Cl bağındaki elektronlar F atomu tarafından daha çok çekilmektedir.
H, F ve Cl atomlarının elektronegatifliklerini karşılaştırarak elektronegatifliğin tanımını yazınız.
- Cevap: Kimyasal bağ yapan bir atomun bağ elektronlarını kendine doğru çekme gücünün büyüklüğüne elektronegatiflik denir. H, F ve Cl atomlarının elektronegatifliklerinin karşılaştırılması F>Cl>H şeklindedir.
Soru: • X atomunun iyonlaşma enerjisi en büyüktür.
• Y atomunun atom yarıçapı en büyüktür.
• K atomunun valans elektron sayısı Y atomuna eşittir.
• Z atomunun valans elektron ve enerji seviyesi sayısı K ve X atomlarından farklıdır.
Verilen özelliklerden hareketle X, Y, Z ve K elementlerini aşağıdaki periyodik tablo kesitine yerleştiriniz. Gerekçelerinizi ilgili alana yazınız.
- Cevap: İyonlaşma enerjisi periyodik tabloda soldan sağa, aşağıdan yukarıya doğru gidildikçe artar. Bu nedenle X atomu periyodik tablo kesitinin sağ üst köşesinde yer alır. Atom yarıçapı periyodik tabloda sağdan sola, yukarıdan aşağıya doğru gidildikçe artar. Bu nedenle Y atomu periyodik tablo kesitinin sol alt köşesinde yer alır. K atomunun valans elektron sayısı Y ile aynı olduğu için Y atomu ile aynı grupta yer alır. Z atomunun valans elektron ve enerji seviyelerinin sayısı K ve X atomlarından farklı olduğu için alt ve ortada yer alır.
9. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 88 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.