Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Meb Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 87

“9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 87 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 87

Soru: Periyodik tablonun aynı periyodundaki elektronegatifliğin değişimine neden olan etmenler nelerdir? Bu değişimin nedenini elektrostatik çekim kuvveti temelinde açıklayınız.

  • Cevap: Bir periyotta soldan sağa gidildikçe çekirdekteki proton sayısının ve çekirdeğin valans elektronlarına uyguladığı çekim kuvvetinin artması nedeniyle elektronegatiflik artar.

Soru: Periyodik tablonun aynı grubundaki elektronegatifliğin değişimine neden olan etmenler nelerdir? Bu değişimin nedenini elektrostatik çekim kuvveti temelinde açıklayınız.

  • Cevap: Bir grupta yukarıdan aşağıya inildikçe atom yarıçapının artması ve valans elektronlarının pozitif yüklü çekirdekten uzaklaşması nedeniyle elektronegatiflik azalır.

Soru: Elektronegatiflik, bir periyotta soldan sağa ve bir grupta yukarıdan aşağıya doğru nasıl değişir? Bu durumu bir örnek vererek açıklayınız.

  • Cevap: Elektronegatiflik, periyodik tabloda soldan sağa gidildikçe genellikle artarken yukarıdan aşağı inildikçe genellikle azalır. Örneğin 2. periyotta soldan sağa Li, Be ve B elementlerinin elektronegatiflik değerleri sırasıyla 0,98; 1,57 ve 2,04 şeklindedir. 2A grubunda yukarıdan aşağı Be, Mg ve Ca elementlerinin elektronegatiflik değerleri sırasıyla 1,57; 1,31 ve 1,00 şeklindedir.

Soru: Tablodaki en yüksek ve en düşük elektronegatifliğe sahip elementler hangileridir?

  • Cevap: Tabloda verilen elementlerden elektronegatifliği en yüksek olanı flor, en düşük olanı potasyumdur.

Soru: Metallerin, ametallerin ve soy gazların elektronegatiflikleri karşılaştırıldığında hangi genellemelere ulaşılabilir?

  • Cevap: Elektron alma eğilimi yüksek olan ametallerin elektronegatiflik değerinin de yüksek, elektron verme eğilimi yüksek olan metallerin ise elektronegatiflik değerinin düşük olacağı söylenebilir. Kimyasal bağ yapma eğilimi olmayan soy gazların elektronegatifliğinden söz edilmez.

Soru: ı2Mg ve 16S atomları tepkimeye girerek MgS bileşiğini oluşturmaktadır. Bu tepkime gerçekleşirken atomların yarıçapları şekildeki gibi değişmektedir. Buna göre şekildeki atom ve iyonları belirleyiniz. Seçiminizin nedenini açıklayınız.

  • Cevap: Tepkimenin girenler kısmındaki mavi renkli atom Mg atomuna kırmızı renkli atom ise O atomuna karşılık gelmektedir. Mg atomu elektron verdiği için yarıçapı azalmış, O atomu elektron aldığı için yarıçapı artmıştır.

9. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 87 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
4
clap
2
unlike
1
confused
0
happy
0
love
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!