
9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 79


“9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 79 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 79
Mendeleyev, 1869’da elementlerin atom kütlesi artışına bağlı olarak organize edildiği bir tablo yayımladı. Periyodik tablosunda elementleri atom kütlelerine göre sıraladığında iyot (I) tellürün (Te) üstünde yer almalıydı ancak Mendeleyev bu iki elementin yerini değiştirdi. Tellürü oksijen (O), kükürdü (S) selenyum (Se), iyodu ise flor (F), klor (Cl) ve brom (Br) ile aynı gruba yerleştirdi. Daha sonra 1871 yılında tablosunu geliştirerek günümüz periyodik tablosunun temelini oluşturdu.
Mendeleyev, tablosunda o dönemde bilinmeyen elementler için boşluklar bıraktı. Bu boşluklardan ikisi çinkonun (Zn) sağında bulunan ve o dönemde bilinmeyen galyum (Ga) ve germanyum (Ge) elementlerine aitti. Boşluklara sırasıyla eka-alüminyum ve eka-silikon adlarını verdi. Mendeleyev keşfedilmemiş bu elementlerin birçok özelliğini tablosundan faydalanarak tahmin etti. 1875’te eka-alüminyum (Ga), 1886 yılında eka-silikon (Ge) keşfedildi. Keşfedilen elementlerin özellikleriyle Mendeleyev’in tahmin ettiği özellikler arasında çarpıcı bir benzerlik vardı. Mendeleyev eka-alüminyum olarak isimlendirdiği galyumun kütle numarasını 68, yoğunluğunu suyun altı katı olarak tahmin etti. Bu tahmin galyum elementinin günümüz özellikleriyle uyuşmaktaydı. Benzer şekilde eka-silikon adını verdiği germanyumun özelliklerine ilişkin de tahminlerde bulundu. Germanyum (Ge) elementine ilişkin tahmin edilen ve bilimsel olarak belirlenen özellikler aşağıdaki tabloda görülmektedir.
Soru: Mendeleyev’in tellür ve iyodun yerini değiştirmesinin sebebi nedir?
- Cevap: Mendeleyev, tellür ve iyodun atom kütlesine göre sıralandığında iyodun tellürden önce gelmesi gerektiğini gördü, ancak bu sıraya göre yerleştirildiğinde iyot, kimyasal özellikleri açısından uygun bir grupta yer almıyordu. Kimyasal özelliklerin daha önemli olduğunu düşündüğü için iyodu flor, klor ve brom ile aynı gruba yerleştirdi. Bu nedenle atom kütlesine göre değil, kimyasal özelliklerine göre bu iki elementin yerini değiştirdi.
Soru: Bir üstteki periyodik tablo kesitinden yararlanarak galyum elementinin kaynama noktasını tahmin ediniz. Tahminlerinizi sınıf arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap: Periyodik tablodaki komşu elementlerin özelliklerinden yararlanarak, galyumun (Ga) kaynama noktasını tahmin edebiliriz. Galyum, alüminyum ve indiyum arasında yer almaktadır. Alüminyumun kaynama noktası yaklaşık 2519°C, indiyumun ise 2072°C’dir. Bu bilgilere dayanarak, galyumun kaynama noktasının yaklaşık 2200°C civarında olacağını tahmin ediyorum.
9. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 79 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.