Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Meb Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 76

“9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 76 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 76

Soru: Tablodaki her bir iyonun proton ve elektron sayısı arasındaki fark ile iyon yükü arasındaki örüntüyü belirleyiniz.

  • Cevap: İyonun proton ve elektron sayısı arasındaki fark ile iyon yükü eşittir.

Soru: Belirlediğiniz örüntüleri kullanarak anyon ve katyon oluşumuna ilişkin genel bir kural oluşturunuz. Bu kuralı proton sayısı, elektron sayısı, en yüksek enerji düzeyi elektronları ve orbitalleriyle ilişkilendirerek açıklayınız.

  • Cevap: Atomdan anyon oluşum sürecinde proton sayısı değişmez, elektron sayısı artar, en yüksek enerji düzeyi değişmez, valans elektron sayısı artar ve valans orbitallerinin hepsi tam dolu olur. Atomdan katyon oluşum sürecinde atomun proton sayısı değişmez, elektron sayısı azalır, en yüksek enerji düzeyi değişir, atom valans elektronlarını verir ve son enerji düzeyindeki elektronlarının hepsini verdiği için valans orbitalleri değişebilir.

Soru: İyon oluşumuna dair belirlediğiniz genel kurallara dayanarak aşağıdaki atomlardan iyon oluşturunuz.

  • Cevap:

4Be2+: 1s2

8O2− : 1s2 2s2 2p6

Soru: İyon oluşumuyla ilgili aşağıda verilen bilimsel bilgilerden yararlanarak tabloyu doldurunuz.

  • Cevap:

Tabloyu şu şekilde doldurabilirsiniz:

  • İyon Oluşumuna Yönelik Oluşturduğunuz Genellemeler: İyonlar, atomların kararlı hale gelebilmek için elektron alması veya vermesi sonucu oluşur. Kationlar pozitif yüklü, anyonlar ise negatif yüklü olur. İyonların elektron dizilimleri, kararlı hale geldiklerinde soygaz elektron dizilimlerine benzer.
  • Bilimsel Bilgiler Sonucunda Değişen Genellemeniz: Bilimsel veriler, her elementin farklı enerji düzeylerine sahip olduğunu ve belirli bir elektron kaybetmek veya kazanmak için farklı enerji gereksinimlerinin olduğunu gösterir. Özellikle, grup numarasına göre farklı elementlerin iyonlaşma süreçlerinin zorlayıcı farklılıklar gösterdiğini öğrendim.
  • Genellemelerinizi Oluştururken Fark Edemediğiniz Noktalar: Her elementin iyonlaşma enerjisi ve bu süreçteki elektron dağılımının nasıl değiştiğini tam olarak kavramamış olabilirim. Bazı elementlerde bir elektronun kaybı/kazanımı daha fazla enerji gerektirirken, diğerlerinde daha az olabilir.

9. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 76 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!