Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Meb Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 75

“9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 75 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 75

Alkali metal grubu elementlerinden olan sodyum (Na), havadaki oksijen ve su buharı ile tepkimeye girer. Bu nedenle sodyum elementinin hava ve sudan uzak tutulması önemlidir. Sodyum, laboratuvarlarda genellikle mineral yağ içerisinde, hava ve suyla teması kesilen bir ortamda saklanır. Yeryüzündeki sodyumun büyük bir kısmı sofra tuzunun (NaCl) yapısında sodyum iyonu hâlindedir. İyonlar pozitif veya negatif yüklenmiş taneciklerdir. Pozitif yüklü iyonlara katyon (K+, Ca2+, Al3+…), negatif yüklü iyonlara anyon (Cl“, O2-, P3-…) denir.

Soru: Aşağıdaki tabloda bazı element ve iyonların elektron dizilimi verilmiştir. Tablodaki örnekleri inceleyerek soruları cevaplayınız.

  • Cevap:

Soru: Tablodaki boşlukları doldurunuz. Her bir atomun nötr ve iyon hâlinin elektron sayılan arasındaki fark ile elektron dizilimlerindeki değişimi inceleyerek anyon ve katyon oluşumuna yönelik örüntüyü belirleyiniz.

  • Cevap: Anyon oluşumunda atomun nötr ve iyon hâlinin elektron sayılan arasındaki fark kadar iyonun son enerji düzeyindeki elektron sayısı artar. Katyon oluşumunda ise atomun nötr ve iyon hâlinin elektron sayıları arasındaki fark kadar iyonun son enerji düzeyindeki elektron sayısı azalır.

Soru: Tablodaki her bir atomun nötr ve iyon hâlinin en yüksek enerji düzeyi ve en yüksek enerji düzeyindeki elektron sayısını inceleyerek anyon ve katyon oluşumuna yönelik örüntüyü belirleyiniz.

  • Cevap: Anyon oluşumunda nötr atomun en yüksek enerji düzeyindeki elektron sayısı artar. Katyon oluşumunda nötr atomun en yüksek enerji düzeyindeki elektron sayısı azalır.

Soru: Tablodaki iyonların elektron diziliminin soy gaz atomlarından hangilerinin elektron dizilimine benzediğini belirleyiniz. Atomların iyon oluşum süreci ile soy gaz elektron düzeni arasındaki ilişkiyi belirlemeye yönelik örüntü oluşturunuz. (2He, 10Ne, 18Ar, 36Kr)

  • Cevap: 9F−, 7N3−, 11Na+, 13Al3+ iyonlarının elektron dizilimi 10Ne soy gazının elektron dizilimine benzemiştir. 16S2− ve 20Ca2+ iyonlarının elektron dizilimi 18Ar soy gazının elektron dizilimine benzemiştir. Atomlar iyon oluşum sürecinde elektron dizilimlerini soy gazların elektron dizilimine benzetir.

9. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 75 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
love
1
angry
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!