Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Meb Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 67

“9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 67 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 67

Soru: Tabloda Cr atomuna ait hangi dağılımda çekirdeğin çekim gücü dengelenmiştir?

  • Cevap: Cr atomunun gözlenen elektron dağılımında çekirdeğin çekim gücü valans elektronlarının bulunduğu orbitallere dengeli dağılmıştır.

Soru: Cr atomu hangi dağılımda daha kararlıdır?

  • Cevap: Cr atomu, gözlenen elektron dağılımında daha kararlıdır.

Soru: Cr atomunun küresel simetri özelliği gösterip göstermediğini gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Cr atomunun gözlenen elektron dağılımında 4s ve 3d orbitalleri yarı doludur. Bu nedenle Cr atomu küresel simetri özelliği gösterir.

Soru: 29Cu atomunun küresel simetri özelliği gösterip göstermediğini gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap: 29Cu atomunun elektron dağılımı (18Ar) 4s23d9 şeklinde olduğunda çekirdeğin çekim gücü valans elektronlarının bulunduğu orbitallere dengeli dağılmaz. Ancak elektron dağılımı (18Ar) 4s13d10 şeklinde olduğunda çekirdeğin çekim gücü valans elektronlarının bulunduğu orbitallere dengeli dağılır. Bu nedenle 29Cr atomu küresel simetri özelliği gösterir.

***

Günlük hayatın birçok alanında etkili olan atom orbitalleri ve elektron dağılımı özellikle metal iyonlarını içeren bileşiklerde renkli malzemelerin oluşumunu sağlar. Elektron geçişleri malzemelerin renklerini etkilediği için birçok pigment ve renklendirici, atomların elektron dağılımına dayanarak tasarlanır. Kimyasal tepkimelerin anlaşılmasında belirleyici olan elektron dağılımı, moleküler bağlar ve tepkime mekanizmaları elektronların nasıl hareket ettiğine ve atomların birbirleriyle nasıl etkileşime girdiğine bağlıdır. Kimyasal tepkimeler ve moleküler etkileşimler ilaçların geliştirilmesinde önemli bir etkendir. İlaç moleküllerinin hedef proteinlere bağlanma şekilleri, atomların elektron dağılımına bağlı olarak ilaçların tasarımında ve etkilerinin anlaşılmasında kullanılır. Elektronik cihazlar elektronların kontrol edilmesi prensibine dayanır. Örneğin transistör- ler, yarı iletken malzemelerdeki elektron dağılımının değiştirilmesiyle çalışır. Bu prensip; bilgisayar, telefon ve diğer elektronik cihazlar için temel bir ilkedir. Atomların elektron dağılımı ise termal iletkenliği etkiler. Özellikle yarı iletken malzemelerdeki elektron dağılımı termal izolasyon özelliklerini belirleyerek ısı yalıtım malzemelerinin tasarımında kullanılır. Bu kavramlar kimyanın yanı sıra fizik, malzeme bilimi, biyokimya gibi farklı disiplinler için de önemlidir.

Soru: Çekirdekten uzaklaştıkça aynı tür orbitallerin bağıl enerjisi ve hacminde meydana gelen değişimin nedenleri hakkındaki düşüncelerinizi açıklayınız.

  • Cevap: Çekirdekten uzaklaştıkça bir orbitalin enerjisi ve hacmi artar.

Soru: Bir atomda aynı enerjiye sahip orbitaller bulunabilir mi? Cevabınızı sayfa 54’teki orbitallerin bağıl enerji diyagramını kullanarak açıklayınız.

  • Cevap: Bulunabilir, örneğin 2p orbitali üç özdeş orbitalden oluşur ve bu orbitallerin enerjileri eşittir.

Soru: Çok elektronlu bir atomda aynı enerji seviyesine sahip iki farklı tür orbital bulunabilir mi? Cevabınızı orbitallerin bağıl enerji diyagramını kullanarak açıklayınız.

  • Cevap: Bulunabilir, örneğin 2. enerji seviyesinde 2s ve 2p orbitalleri bulunur.

Soru: Dokuz tam dolu ve altı yarı dolu orbitali bulunan X atomunun elektron dağılımını Aufabi ilkesi, Pauli dışlama ilkesi ve Hund kuralına uygunluğu açısından değerlendiriniz.

  • Cevap: Dokuz tam dolu ve altı yarı dolu orbitali bulunan atomun atom numarası 24’tür. Elektron dağılımı 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 4s1 3d5 şeklindedir. Bu dağılım Aufbau ilkesine uymamaktadır çünkü 4s orbitali dolmadan elektronlar daha yüksek enerjili 3d orbitaline yerleşmiştir.

9. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 67 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
1
unlike
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!