
9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 42


“9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 42 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 42
2. Örnek Olay: Bir kişi, banyonun yer seramiğindeki kireç lekelerini temizlemek için güçlü bir kireç çözücüyü sulandırmadan zeminin tamamına döker.
- Cevap: Banyo zeminindeki derzlerde aşınma olur.
3. Örnek Olay: Kimyasal madde üretimi yapan bir fabrika üretim sonucu oluşan atık cıvaları denize bırakır.
- Cevap: Sudaki canlılarda cıva birikimi olur ve cıva bu canlıları tüketen insanların vücuduna yayılarak kalp, karaciğer, akciğer, böbrek gibi organlar ile sinir ve bağışıklık sistemlerine zarar verebilir; minamata hastalığına neden olabilir.
4. Örnek Olay: Kimya deneyi sırasında öğretmen hidrokarbonat içerisinde saklanan sodyum (Na) metalinden gereğinden fazla alır ve su dolu beherin içine koyar.
- Cevap: Sodyum yüksek oranda reaktiftir ve su ile şiddetli bir tepkime gösterir. Sodyumun su ile teması patlama riski yaratabilir.
5. Örnek Olay: Yiyecek ve içecek hizmetleri bölümünde okuyan bir öğrenci, restoranın mutfağında çalışırken temizlemek istediği tavaları içerisinde güçlü bir yağ çözücü ve su bulunan kaba batırır. Öğrenci, eldiven giyerek kaptaki üç büyük tavayı aynı anda alırken tavalar elinden kayar ve tekrar kabın içine düşer. Bu esnada yüzüne kaptaki sıvıdan sıçramalar olur.
- Cevap: Gözlerde yanma, sulanma ve cilt dokusunda tahrişe neden olabilir.
Soru: Örnek olaylarda ortaya çıkabilecek sağlık ve çevre sorunları nelerdir?
- Cevap: İnsan sağlığı açısından zehirlenme, solunum, cilt ve göz problemleri gibi birçok olumsuz etkileri olabilmektedir. Çevre üzerinde ise su, toprak, hava kirliliği ve ekosistem bozulması gibi olumsuz etkileri görülebilmektedir.
Soru: Örnek olaylardaki ortak problemi özetleyerek yazınız.
- Cevap: Kimyasal maddelerin kullanımı ve güvenlik konusunda bilinçsiz davranma ya da yeterli bilince sahip olmama.
Soru: 1 ve 4. örnek olaylarda gerçekleşen tepkimeleri araştırarak yazınız. Bu olaylarda kazaya neden olan maddeleri belirtiniz.
- Cevap:
Örnek Olay 1: NaCIO(suda) + 2HCI(suda) → NACI(suda) + H2O(s) + CI2(g) klor gazı çıkışı
Örnek Olay 4: Na(k) + H2O(s) → NaOH(suda) +1/2 H2(g) hidrojen gazı çıkışı
Soru: Örnek olaylardaki kazalar hangi laboratuvar güvenlik kurallarının ihmali sonucu oluşmuştur? Bu kazaların yaşanmaması için alınabilecek önlemler nelerdir? Bu önlemleri çok yönlü bakış açısıyla değerlendiriniz.
- Cevap: Genel laboratuvar kurallarına ve kimyasal madde ile çalışılırken uyulması gereken kurallara uyulmamıştır. Öğrenciler özgün cevaplarını oluşturur.
Soru: Örnek olaylarda kullanılan kimyasal maddelerin sebep olabileceği kazaları düşünerek kimyasal maddeler için genel bir etiket tasarlayınız. Etiketinizi tasarlarken piktogramlar ve kimyasal depolama matrisinden yararlanmanız önemlidir. (Etiketiniz için Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının kimyasal maddelerin yönetimi ve güvenliği konusunda yaptığı düzenlemelerden faydalanabilirsiniz.)
- Cevap:
1. Kimyasal maddeler insan sağlığı ve çevre üzerinde ciddi etkiler yapabilir. Örneğin, çamaşır suyu ve tuz ruhu karıştığında klor gazı çıkar; cıva birikimi ve sodyum suyla patlama riski taşır.
2. Kimyasallar zehirlenme, solunum ve cilt problemlerine yol açarken çevreyi de kirletir.
3. Kimyasal maddelerin güvenli kullanımına dair bilinç eksikliği bu kazaların ana nedenidir.
4. Reaksiyonlar:
- NaClO + 2HCl → NaCl + H₂O + Cl₂ (Klor gazı)
- Na + H₂O → NaOH + H₂ (Hidrojen gazı)
5. Güvenlik kurallarına uyulmamıştır. Öğrenciler kimyasallar için özgün bir etiket tasarlamalıdır.
6. Etiket, piktogramlar ve uyarılar içermelidir; ilgili bakanlığın düzenlemeleri dikkate alınmalıdır.
9. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 42 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.