
9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 21


“9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 21 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 21
Deneyin Adı: Farklı Kimyasal Maddelerin Özelliklerini Belirleyebilme
Deneyin Amacı: Günlük hayatta kullanılan bazı kimyasal maddelerin pH değerini belirleyebilme
Malzemeler: limon tuzu, sirke, karbonat, çamaşır suyu, sıvı sabun, diş macunu, antiasit mide tableti, gazlı içecek, lavabo açıcı, kısa deney tüpleri (9 adet), pH kâğıdı, pens, saf su, baget, etiket
İşlem Basamakları
1. Ölçüm yapacağınız her bir madde için ayrı deney tüpü kullanınız ve deney tüplerine, içine koyacağınız maddeleri yazdığınız etiketleri yapıştırınız. Maddeleri deney tüplerine koyunuz ve katı maddelerin üzerine birkaç damla saf su ilave ederek karışımı dikkatlice karıştırınız.
2. Pens yardımıyla pH kâğıdını tutarak her bir deney tüpündeki maddenin yaklaşık pH değerini belirleyiniz. Elde ettiğiniz sonuçları aşağıdaki tabloya kaydediniz.
3. Her bir deney tüpüne 5 mL saf su ekleyiniz ve pens yardımıyla pH kâğıdını tutarak maddelerin pH değerlerini yeniden ölçüp tabloya kaydediniz.
- Cevap:
DEĞERLENDİRME
Soru: Saf su ile karıştırıldığında maddelerin pH değeri nasıl değişti?
- Cevap: Limon tuzu, gazlı içecek ve sirkenin pH değeri arttı. Çamaşır suyu, sıvı sabun, lavabo açıcı, karbonat, diş macunu ve antiasit mide tabletinin pH değeri azaldı.
Soru: Diş macununun pH değeri saf su eklendiğinde nasıl değişti? Bazik özelliği arttı mı yoksa azaldı mı? Deneydeki verilerden yola çıkarak “Diş fırçanızı ıslatmayın!” uyarısının nedenini açıklayınız.
- Cevap: Su eklendiğinde diş macununun pH değeri ve bazik özelliği azalır. Bu nedenle diş fırçaları ıslatılmamalıdır.
Soru: Antiasit tabletler mide yanmasını gidermek için kullanılan çiğneme tabletleridir. Antiasit tabletler asidik mi yoksa bazik midir? Antiasit tabletlerin pH değeri su eklendiğinde nasıl değişti? Bu tabletlerin çiğneme tableti olmasını ve su ile içilmemesinin nedenini deneydeki verilerinizden yola çıkarak nasıl açıklarsınız?
- Cevap: Antiasit tabletler bazik özellik gösterir. Su eklendiğinde bu tabletlerin pH değeri azalır. Bazik etkinin azalmaması için antiasit tabletler su ile içilmez.
Soru: Çaydanlıkta biriken kireci (kalsiyum karbonat) çözmek için neden limon tuzu tercih edilir? Günlük hayatta kireç biriken kapların kirecini gidermek için limon tuzu dışında başka hangi maddeler kullanılabilir?
- Cevap: Kireç bazik özellik gösterir, bu nedenle kireci temizlemek için asidik özellik gösteren limon tuzu, sirke, gazlı içecek gibi maddeler kullanılır.
Soru: Limon tuzunun mermer mutfak tezgâhına ve tebeşire yaptığı etki ile karbonatın bu maddelere etkisi aynı olur mu? Neden?
- Cevap: Limon tuzu asidik özellik gösterdiği için mutfak tezgâhı, tebeşir gibi bazik yapılı maddelere etki eder fakat karbonat bazik özellik gösterdiği için bu maddelere etki etmez.
Soru: Gazlı içeceklerin pas temizleme işleminde kullanılma nedenini açıklayınız. Paslanmış metalleri temizlemek için gazlı içecekler dışında hangi maddeler kullanılabilir?
- Cevap: Asidik özellik gösteren gazlı içecek bazik özellik gösteren pasa etki eder ve pasın temizlenmesini sağlar. Asidik özellik gösteren limon tuzu, sirke gibi maddeler kullanılabilir.
9. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 21 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.