
9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 178


“9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 178 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 178
Soru: Şırınganın ucu kapalıyken pistonunun çekilmesi durumunda neler olabileceğini tahmin ediniz. Tahminlerinizi nedenleriyle açıklayınız.
- Cevap: Şırınganın ucu kapalıyken piston çekildiğinde şırınganın içindeki su kabarcıklar oluşturarak kaynamaya başlar çünkü piston çekildiğinde şırınganın içindeki hacim artar. Şırınganın içine hava girmediği hâlde hacmi arttığında içindeki basınç azalır. Bu durumda suyun üzerine etki eden basınç da azalır. Suyun buhar basıncı şırınganın içindeki basınca eşit olduğunda ise şırınganın içinde su kabarcıkları oluşmaya yani su kaynamaya başlar.
Soru: Deneyde gerçekleşen olayları gözlemleyiniz ve gözlemlerinizi yazınız.
- Cevap: Şırınganın ucu kapalıyken piston çekildiğinde suyun içinde kabarcıklar oluşur.
Soru: Şırınganın pistonu çekilerek hacim değiştirildiğinde basınçta nasıl bir değişim olduğunu düşünüyorsunuz? Bu durumun nedenini açıklayınız.
- Cevap: Şırınganın ucu kapalıyken piston çekilerek hacim artırıldığında basınç azalır çünkü şırınganın içindeki su buharı daha büyük bir hacme yayılarak su yüzeyine ve çeperlere daha düşük bir kuvvet uygular. Bu durumda suyun üzerine etki eden basınç da azalır. Suyun buhar basıncı şırınganın içindeki basınca eşit olduğunda ise şırınganın içinde su kaynar.
Soru: Gözlemlediğiniz olayı topladığınız verilere dayanarak nedenleriyle açıklayınız ve deneyin amacı bölümünü doldurunuz.
- Cevap: Şırınganın ucu kapalıyken piston çekildiğinde şırınganın içindeki hacim artar. Şırınganın içine hava girmediği hâlde hacim arttığında şırınganın içindeki basınç azalır. Bu durumda suyun üzerine etki eden basınç da azalır. Suyun buhar basıncı şırınganın içindeki basınca eşit olduğunda şırınganın içinde su kabarcıkları oluşur yani su kaynamaya başlar. Deneyin Amacı: Açık hava basıncının (dış basıncın) kaynama sıcaklığını etkisini belirleyebilme.
Soru: Tahminleriniz ile gözlemleriniz arasında karşılaştırmalar yapınız. Tahminleriniz gerçekleşti mi? Tahminleriniz ve gözlemleriniz arasında tutarsızlık varsa bunun nedenlerine ilişkin yorumlarda bulununuz ve sınıf arkadaşlarınızla saygı çerçevesinde tartışınız.
- Cevap: Tahminlerim gerçekleşti, piston çekildiğinde basınç azaldı ve su kaynadı. Küçük farklılıklar deney koşullarından kaynaklanmış olabilir. Bu durumu arkadaşlarımla tartışacağım.
2. Yönerge: Aşağıdaki bilgi ve görsellerden faydalanarak soruyu cevaplayınız.
Soru: Su, etanol ve aseton saf sıvıları deniz seviyesinde ısıtılarak kaynatılır. Verilen sıvıların kaynama sıcaklıklarının benzerliği veya farklılığı hakkında ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi nedenleriyle yazınız.
- Cevap: Su, etanol ve aseton saf sıvılarının kaynama sıcaklıkları birbirinden farklıdır çünkü her sıvının molekül yapısı, moleküller arası etkileşim türü ve etkileşim gücü aynı değildir. Bu nedenle kaynama noktaları da farklılık gösterir.
9. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 178 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.