Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Meb Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 176

“9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 176 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 176

Konuya Başlarken

Gayzerler, kesintili olarak sıcak su buharı ve sıcak su fışkırtan su kaynaklarıdır. Yer altı sularının magmanın etkisiyle ısınan kayaçların arasından geçerek depolanması ve zamanla kaynayarak yüzeye fışkırması sonucunda oluşur. Gayzerler bir püskürmede yüzlerce litre suyu onlarca metre yükseğe taşıyabilir.

Yer altı sularının toplandığı doğal kuyularda bulunan çeşitli derinliklerdeki suların kaynama noktaları farklılık gösterir. Derinlerdeki sular, yüzeyde bulunanlara göre daha yüksek sıcaklıkta kaynar. Bu suların sıcaklığı 300 oC’u aşabilir.

Gayzer püskürdükten sonra suyu boşalan yer altı mağarası, çevresini saran daha soğuk su ile dolmaya başlar ve gayzer püskürmesiyle son bulacak döngü yeniden oluşur. Gayzerlerin püskürttüğü suda farklı kimyasal maddeler vardır. Suyun yol aldığı yapıya bağlı olarak suda silisyum dioksit (SIO2), kalsiyum karbonat (CaCO3), arsenik (As), cıva (Hg), karbon dioksit (CO2), hidrojen sülfür (H2S) gibi çeşitli kimyasal maddeler bulunabilir.

Püskürmeleriyle turistlerin yoğun ilgisini çeken gayzerlere Rusya, Şili, Yeni Zelanda, ABD ve İzlanda gibi ülkelerde sıkça rastlanmaktadır. Dünya genelindeki yaklaşık 1000 gayzerin yarısı Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Yellows- tone (Yelovsıton) Millî Parkı’nda bulunmaktadır.

Soru: Daha önceden edindiğiniz bilgilerden faydalanarak 1 atm basınçta suyun kaç derecede kaynadığını belirtiniz.

  • Cevap: 1 atm basınçta suyun kaynama noktası 100°C’dir.

Soru: Günlük hayatta suyun farklı sıcaklıklarda kaynadığı durumlarla karşılaştınız mı? Karşılaştıysanız bu duruma ilişkin gözlemleriniz nelerdir?

  • Cevap: Evet, suyun farklı sıcaklıklarda kaynadığını gözlemledim. Örneğin, yüksek rakımlı bölgelerde su daha düşük sıcaklıkta kaynar. Bunun nedeni, atmosfer basıncının daha düşük olmasıdır.

Soru: Gayzerlerde yüzeye yakın suların daha düşük, derinlerdeki suların daha yüksek sıcaklıkta kaynamasının nedeni sizce nedir?

  • Cevap: Gayzerlerde yüzeye yakın sular düşük basınç altında olduğundan daha düşük sıcaklıkta kaynar. Derinlerdeki sular ise yüksek basınca maruz kaldığı için kaynama noktaları daha yüksektir.

9. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 176 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!