Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Meb Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 153

“9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 153 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 153

Polar moleküller bir araya geldiğinde ayrı moleküllerdeki zıt kutuplu atomlar arasında elektriksel bir çekim kuvveti ortaya çıkar. Bu etkileşime dipol-dipol etkileşimi denir.

Dipol-dipol etkileşimi polar moleküller içeren saf bir maddenin kendi molekülleri arasında görülür (Görsel 2.14). Farklı tür polar moleküllerin bir araya gelmesiyle oluşan karışımlarda farklı tür polar moleküllerin arasında da görülebilir.

İyonlar ve polar moleküller arasında görülür. İyonik yapılı bileşiklerin polar çözücülerde çözünmesi sırasında oluşan etkileşim iyon-dipol etkileşimine örnek verilebilir. Yemek tuzu (NaCl) gibi iyonik yapılı bileşik, su (H2O) gibi polar çözücüde çözündüğünde iyonlarına ayrışır. Ortamdaki anyon ve katyonun polar moleküldeki kısmi yüklü bölgeler ile oluşturduğu etkileşime iyon-dipol etkileşimi denir (Görsel 2.15).

Yük dağılımının olması gereken konumunun değişmesi tüm moleküllerde gözlemlenen bir durumdur. Dolayısıyla bu etkileşim türü tüm moleküller arasında bulunur ancak maddenin özelliklerini belirleyen etkin kuvvet sadece geçici dipole sahip moleküllerde görülür. Soy gaz atomları ve bütün moleküllerde fiziksel özellikleri belirleyen bu çekim kuvvetine dağılma kuvveti, in- düklenmiş dipol-indüklenmiş dipol etkileşimi veya London kuvveti denir.

Genel olarak apolar moleküller ve soy gaz atomlarının yapısında elektron bulutunun dağılımı simetriktir ancak bu yapıya yaklaşan bir başka atom, iyon ya da molekülle simetrik yük dağılımı bozulur ve geçici dipol oluşur.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 153 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!