Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Hecce Yayıncılık

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayıncılık Sayfa 201

“9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 201 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 201

5.2.2. Çevreye Zarar Veren Kimyasal Kirleticilerin Etkilerinin Azaltılması

Dünya’yı kuşatan atmosferin %78’i azot, %21’i oksijen, %1’i de diğer gazlar dediğimiz argon, su buharı, karbondioksit, helyum, metan, kripton, ksenon, ozon gazlarından oluşur.

Atmosferin bileşenleri olan bu gazlar, doğal denge açısından çok önemlidir. Bu gazlardan azotun yanması endotermiktir (ısı alan). Atmosferde %78 oranında bulunan azot gazı, yakıcı bir gaz olan oksijenin seyreltik olmasına neden olur. Atmosferdeki oranı %21 olan oksjien gazı, azot gazından daha büyük bir orana sahip olsaydı yakıcı özelliği nedeniyle çok sık yangınlara neden olurdu. Azot gazı, baklagiller tarafından bitkisel protein üretiminde kullanılır (Görsel 5.2.13).

Yıldırım ve şimşekle birlikte yağan yağmurda oksijen gazı ozon gazına dönüşür. Ozon gazı, atmosferden geçen zararlı ultraviyole ışınlarının yeryüzüne ulaşmasını büyük oranda önler.

Yaşamamız için gerekli olan besinlerin temel kaynağı güneş enerjisidir. Güneş’ten gelen ışık etkisiyle yeşil renkli bitkiler, havadan aldıkları karbon dioksit gazı ile topraktan aldıkları madensel tuzları birleştirerek besin üretir. Yukarıda verilen azot döngüsü ve karbon döngüsü nedeniyle atmosferde azot ve karbon dioksit gazları belirli bir oranda kalır. Bilim insanları tarafından yapılan araştırmalarda karbon dioksit gazının artışıyla yapılan fotosentezin aynı oranda olmadığı görüldü.

Yeryüzünde bulunan suların bir kısmı güneş etkisiyle buharlaşır. Buharlaşan su, bulutları oluşturur. Bulutlar; soğuk hava ile karşılaştığında yoğuşarak mevsimine göre kar, dolu, yağmur şeklinde yeryüzüne döner. Gerçekleşen su döngüsü nedeniyle doğadaki bütün bitki ve hayvanların su ihtiyaçları karşılanır.

Tarımsal alanda kullanılan yapay gübreler tuz sınıfından bileşiklerdir. Bu gübrelerin bilinçsiz kullanılması, toprağın tuzlanması ve toprak veriminin azalmasına neden olur. Yine tarımsal alanda tarım zararlıları için zirai ilaçların aşırı kullanılması, bazı bitki ve hayvan türlerinin yok olmasına neden olabilir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Hecce Yayıncılık Kimya Ders Kitabı Sayfa 201 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!