Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Hecce Yayıncılık

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayıncılık Sayfa 161

“9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 161 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 161

4.3.4.1. Kaynama Noktasına Dış Basıncın Etkisi

Sıvıların sıcaklığı arttıkça buhar basıncı artar. Sıvının buhar basıncı atmosfer basıncına (dış basınç) eşit olduğu anda buharlaşmanın sıvının yüzeyinden değil, her noktasından gerçekleşmesine kaynama denir (Görsel 4.3.10).

Buhar basıncının atmosfer basıncına eşit olduğu, kaynamanın başladığı sıcaklığa kaynama sıcaklığı (kaynama noktası) denir. Ağzı açık bir kaptaki sıvının dış basıncın 1 atm (760 mmHg) olduğu bir ortamda kaynamasına normal kaynama noktası denir. Deniz seviyesinde (0 metre yükseklikte) açık hava basıncı (dış basınç) 1 atm olduğunda bu ortamdaki kaynama normal kaynamadır.

4.3.4.2. Kaynama Noktasını Etkileyen Faktörler

Kaynama noktasını etkileyen faktörler sıvının türü, dış basınç, sıvının saflık derecesi olarak sıralanabilir. Şimdi de bu faktörleri açıklayalım.

4.3.4.2.1. Sıvının Türü

Tanecikler arası çekim kuvveti büyük olan sıvıların kaynama noktaları yüksektir. Tanecikler arası çekim kuvveti büyük olan sıvıların buhar basıncı düşüktür.

Sıvının buhar basıncının dış basınçla dengelenmesi için sıcaklığın artırılması gerekir. Bu da sıvının kaynama noktasının yüksek olmasının nedenini açıklar. Su ve aseton bileşiklerinin yoğun fazlarında, su molekülleri arasında hidrojen bağı bulunur. Asetonun molükelleri arasında hidrojen bağı yoktur.

Deniz seviyesinden yükseklere çıkıldıkça açık hava basıncı azalır. Buna bağlı olarak kaynama noktası düşer. Yerden yüksekliği 8848 m olan Everest Dağı’nda dış basınç 255 mmHg olup saf suyun kaynama noktası 72 °C’tur (Görsel 4.3.12).

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Hecce Yayıncılık Kimya Ders Kitabı Sayfa 161 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!