9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayıncılık Sayfa 15
“9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 15 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 15
Değersiz metalleri altına çevirmek, içildiğinde ölümsüzlük sağlayacak olan iksiri bulmak, felsefe taşını aramak gibi uğraşlara simya, simya ile uğraşanlara da simyacı denir.
Simyacıları araştırmaya yönlendiren olaylardan biri, zincifre olarak bilinen HgS bileşiğinin ısıtılması ile saf cıva elde edilmesidir. Bunun sonucunda bazı maddelerin ısıtılmasıyla başka maddeye dönüştüğü fark edilmiştir.
Simyacılar; çalışmaları sırasında kullandıkları imbik (Görsel 1.1.3), kroze, fırın, damıtma düzenekleri, su banyosu gibi araç gereçleri geliştirmişlerdir. Simyacılar kristali- zasyon, damıtma, özütleme, mayalama, çözme gibi labo- ratuvar tekniklerini geliştirmişlerdir. MÖ 3. yüzyılda cıvayı saf olarak elde etmişler; 13. yüzyılda önce alkol, kezzap (nitrik asit), zaç yağı (sülfürik asit), alaşım, esans, seramik, cam ve mürekkep gibi maddeleri bulmuşlardır. Simyacılar sağlıkla ilgili çalışmalar da yapmışlardır. Kimyanın bilim olma sürecine birçok simyacı katkı sağlamıştır.
Simyacıların yaptığı pek çok çalışma ve kullandığı yöntem, günümüzde kimya alanında da kullanılmaktadır.
Birçok simyacı yanma olayında gazların etkisi üzerine önemli araştırmalar yapmış, yanma olayının açıklanmasına önemli katkılarda bulunmuştur.
Başta Fransız bilim insanı Antoine Lavoisier (Antuan Lavazir)
(Görsel 1.1.4) olmak üzere pek çok bilim insanı, hava ve gazlarla ilgili yaptıkları deneyler sonucu yanma olayına açıklık getirmişlerdir.
18. yüzyılın sonlarından itibaren
• Deneylerde terazi ve tartının kullanılması,
• Sistematik bilgi birikiminin deneylerde kullanılması,
• Teorilerin gözlem ve deney sonuçlarına dayandırılarak doğruluklarının sınanması,
• Yapılan çalışmaların kayıt altına alınması, kimya biliminin başlangıcı olarak düşünülebilir.
Maddenin yapısını, özelliklerini, birbiri ile etkileşimini ve bu etkileşimler sonucu uğradığı değişimleri inceleyen bilim dalına kimya denir. Kimya biliminin gelişimine Mezopotamya, Çin, Hint, Mısır, Yunan, Orta Asya ve İslam uygarlıkları katkıda bulunmuşlardır.
Tablo 1.1.1’de simya ile kimya arasındaki farklar verilmiştir. Tabloyu inceleyiniz.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Hecce Yayıncılık Kimya Ders Kitabı Sayfa 15 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.