9. Sınıf Kimya Çalışma Soruları 5. Ünite Cevapları
“9. Sınıf Kimya Çalışma Soruları Cevapları 5. Ünite Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Kimya Çalışma Soruları 5. Ünite Cevapları
1. Aşağıdaki iyonlardan hangisi suda yüksek miktarda bulunduğunda suyun sert su olmasına sebep olur?
A) Ca2+B) Hg2+C) Cu2+D) Pb2+E) Sn2+
- Cevap: A
2. “Sert su yumuşak suya göre ---” ifadesi aşağıdakilerden hangisi ile tamamlanırsa yanlış olur?
A) su borularında daha çok kireç tortusu oluşturur.B) çamaşır makinesi gibi araçların parçalarını daha çok yıpratır.C) sabun ve deterjanı daha çok köpürttüğü için tasarruf sağlar.D) banyo ve mutfak eşyalarında daha çok leke ve çizik oluşturur.E) acımsı bir tada sahiptir ve içimi tercih edilmez.
- Cevap: C
3. Ozon tabakasının yoğunluğunu azaltarak zararlı ışınların dünyaya gelmesine sebep olan; soğutma sistemleri ve deodorantlarda kullanılan gaz aşağıdakilerden hangisidir?
A) KloroflorokarbonB) Karbon dioksitC) Karbon monoksitD) Hidroklorik asitE) Hidroflorik asit
- Cevap: A
4. Havadaki su buharıyla birleşerek asit yağmurlarına sebep olabilecek gaz aşağıdakilerden hangisidir?
A) NO2B) N2C) O2D) H2OE) H2
- Cevap: A
5. Aşağıdakilerden hangisi çevre kirliliğini azaltabilir?
A) Fosil yakıtların kullanımını artırmakB) Ulaşımda daha çok bireysel taşıtları tercih etmekC) Geri dönüşüme uygun malzemeleri tercih etmekD) Pil gibi kimyasal kirleticileri tıbbi atık kutusuna atmakE) Tarımda bol gübre kullanmak
- Cevap: C
6. Aşağıdakilerden hangisi su ve toprağı etkileyen kimyasal kirleticilerden biri değildir?
A) Endüstriyel atıklarB) Ağır metallerC) DeterjanlarD) Cam maddelerE) Piller
- Cevap: D
7. Asit yağmurlarının oluşumu ile ilgili verilen görselde I ve II numara ile belirtilen maddeler aşağıdakilerden hangisidir?
A) HCI NOB) NaCI CH4C) SO2 HNO3D) He ArE) CH4 O2
- Cevap: C
8. Sert su ile ilgili bazı ifadeler aşağıdadır.I. Demliklerde kireç tabakası oluşturur.II. Su borularının tıkanmasına sebep olur.III. Çamaşır makinesinin bazı parçalarını yıpratır.
Buna göre, verilenlerden hangileri ev ekonomisine zararı olan durumlardır?
A) Yalnız IB) Yalnız IIC) I ve IID) II ve IIIE) I, II ve III
- Cevap: E
9. Aşağıdakilerden hangisinin toprağa gömülmesi, su ve toprağı diğerlerine göre daha az kirletir?
A) Ağır metalinB) Atık kâğıdınC) Kullanılmış pilinD) Organik çözücününE) Tıbbi atığın
- Cevap: B
10. Aşağıdakilerden hangisi yumuşak suyun sert suya göre avantajlarından biri değildir?
A) İçimi daha iyidir.B) Sabun ve deterjan tüketimini azaltır.C) Makinelerin ömrünü uzatır.D) Kaynatıldığında daha çok kireç tortusu bırakır.E) Su tesisatlarının kullanım süresini uzatır.
- Cevap: D
11. Aşağıdakilerden hangisi küresel ısınmanın bir sonucu değildir?
A) Besin çeşitliliğinin artmasıB) Buzulların erimesiC) Deniz seviyesinin yükselmesiD) Bazı canlı türlerinin azalmasıE) İklimlerin değişmesi
- Cevap: A
12. Yeryüzündeki tatlı suların, dünyadaki tüm suların % 0,01’ini oluşturduğunu bilen ve bu kaynakları korumak isteyen bir kişi aşağıdakilerden hangisini yapmaz?
A) Su tüketimini azaltıcı tedbirler alır.B) Su kirliliğini azaltmak için çalışır.C) Atık suların direkt nehirlere akıtılmasını sağlar.D) Akarsulara endüstriyel atık bırakılmasını engeller.E) Asit yağmurlarının su kaynaklarına etkisi ile ilgili toplumu bilinçlendirir.
- Cevap: C
13. Aşağıdakilerden hangisi doğal tatlı su kaynağı değildir?
A) OkyanuslarB) YağmurlarC) Yer altı sularıD) NehirlerE) Bataklıklar
- Cevap: A
14. Yumuşak suyun özellikleri ile ilgili;I. İçimi sert suya göre daha iyidir.II. Sabun ve deterjan tüketimini, sert sulara göre daha azaltır.III. Sert suya göre su borularına daha çok zarar verir.ifadelerinden hangileri doğrudur?
A) Yalnız IB) Yalnız IIC) I ve IID) II ve IIIE) I, II ve III
- Cevap: C
15. Yeryüzündeki su kaynaklarının en büyük miktarını aşağıdakilerden hangisi oluşturur?
A) Yer altı sularıB) Denizler ve okyanuslarC) GöllerD) Buz dağları ve buzullarE) Nehirler
- Cevap: B
16. Su tasarrufu için aşağıdakilerden hangisinin yapılması yanlıştır?
A) Gereksiz su israfından kaçınmakB) Bozuk muslukları tamir etmekC) Diş fırçalarken musluğu açık bırakmakD) Çamaşır ve bulaşık makinelerini tam dolduğunda çalıştırmakE) Tarım arazilerinde damlama sulama yapmak
- Cevap: C
17. Aşağıdakilerden hangisi çevre kirliliğine neden olur?
A) Geri dönüşümü olan maddeler kullanmakB) Yeşil alanları arttırmakC) Yapay tarım ilacı kullanımını azaltmakD) Fosil yakıt kullanımını arttırmakE) Sanayi atıklarına arıtma işlemi yapmak
- Cevap: D
18. I. Kükürt oksitlerII. Azot oksitlerIII. KloroflorokarbonlarVerilenlerden hangileri atmosferi kirleten gazlardır?
A) Yalnız IB) Yalnız IIC) I ve IID) II ve IIIE) I, II ve III
- Cevap: E
19. Çevre bilinci gelişmiş bir kişinin aşağıdakilerden hangisini yapması beklenmez?
A) Cam, plastik, kâğıt gibi atıkların geri dönüşümünü sağlamasıB) Günlük hayatta daima plastik bardak, tabak kullanmasıC) Ulaşımda toplu taşım aracı kullanmayı tercih etmesiD) Biten pilleri atık pil kutusuna atmasıE) Yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanması
- Cevap: B
20. Asit yağmurları ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Tarihi yapılara zarar verirler.B) pH değeri 7’nin üstünde olan yağmurlardır.C) İnsan sağlığına olumsuz etkileri vardır.D) SO2 ve NO2 gazları yağmur suyunun asitliğini artırır.E) Bitki örtüsüne zarar verir.
- Cevap: B
21. I. Dünyadaki su miktarının büyük çoğunluğunu tuzlu sular oluşturur.II. İnsanlar tarafından içilmeye ve kullanılmaya en elverişli sular tatlı sulardır.III. Tatlı suların büyük çoğunluğunu buzullar ve yeraltı suları oluşturur.Verilen ifadelerden hangileri doğrudur?
A) Yalnız IB) Yalnız IIC) I ve IID) II ve IIIE) I, II ve III
- Cevap: E
9. Sınıf Çalışma Soruları Kimya 5. Ünite Cevapları Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok