9. Sınıf Kimya Çalışma Soruları 4. Ünite Cevapları
“9. Sınıf Kimya Çalışma Soruları Cevapları 4. Ünite Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Kimya Çalışma Soruları 4. Ünite Cevapları
1. Günlük hayatta karşılaştığımız aşağıdaki durumlardan hangisi viskozitenin sıcaklıkla değişimi ile açıklanamaz?
A) Yollara sıcak asfalt dökülürken ziftin yayılmasıB) Yazın ısınan elektrik tellerinin sarkmasıC) Oda sıcaklığında bekletilen balın buzdolabındakine göre kolay akmasıD) Motorda ısınan yağın daha akıcı olmasıE) Zeytinyağının soğuk ortamda akıcılığının azalması
- Cevap: B
2. Gliserin ve suyun molekül yapısı verilmiştir.CH2 – OHCH – OHCH2 – OH H – OHGliserin SuAynı koşullarda gliserinin viskozitesi suya göre fazladır.Buna göre, aşağıdaki gliserine ait özelliklerden hangisi gliserin ile su arasındaki viskozite farklılığını en iyi açıklayan temel nedendir?
A) Daha polar bir molekül olmasıB) Yapısında karbon atomu bulundurmasıC) Moleküller arası çekim kuvvetinin fazla olmasıD) Kaynama noktasının yüksek olmasıE) Karbon sayısının fazla olması
- Cevap: C
3. Aşağıdakilerden hangisi moleküler bir katıdır?
A) AltınB) BuzC) Sofra tuzuD) ElmasE) Demir
- Cevap: B
4. Üç özdeş bürete eşit miktarda, şekilde belirtilen sıcaklıklarda aynı bal örneğinden konuluyor ve musluk açılarak her büretteki balın akış hızı ölçülüyor. Numaralı büretlerdeki balların akış hızının, III > II > I şeklinde olduğu belirleniyor. Bu deney farklı sıvılar ile tekrarlandığında benzer sonuçlar elde ediliyor. Buna göre, deneyin sonucu aşağıdakilerden hangisidir?
A) Sıvıların viskozitesi sıcaklık arttıkça azalır.B) Sıvıların akış hızı sıcaklık azaldıkça artar.C) Aynı sıvıların akış hızı farklı sıcaklıkta eşittir.D) Aynı sıvıların farklı sıcaklıktaki viskozitesi eşittir.E) Sıvıların akış hızı ile sıcaklığı ters orantılıdır.
- Cevap: A
5. Maddenin hâl değişimi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
A) Saf maddelerin erime sırasında sıcaklığı sabittir.B) Yoğuşma, maddenin katı hâlden gaz hâle geçmesidir.C) Sıvı hâldeki madde donarken ısı alır.D) Madde ısı alıp hâl değiştirdikçe daha düzenli yapıya ulaşır.E) Saf maddeler hâl değiştirirken homojen görünümlüdür.
- Cevap: A
6. Tanecikleri gelişigüzel dizilen katılara---katı denir. Bu cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
A) iyonikB) molekülerC) amorfD) metalikE) kovalent
- Cevap: C
7. Buhar basıncı ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
A) Bir sıvının sıcaklığı arttıkça buhar basıncı da artar.B) Denge buhar basıncından bahsedilebilmesi için sıvı, ağzı açık kapta olmalıdır.C) Buhar basıncı sadece sıvılar kaynarken oluşur.D) Sıvı tanecikleri arasındaki etkileşim fazlaysa buhar basıncı da fazla olur.E) İki sıvıdan buhar basıncı yüksek olanın kaynama noktası da yüksektir.
- Cevap: A
8. Saf bir maddenin hâl değişim grafiği verilmiştir. Buna göre, aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) I. bölgede madde katıdır.B) II. bölgede maddenin sıcaklığı artmaktadır.C) III. bölgede madde sıvıdır.D) IV. bölgede madde kaynamaktadır.E) II. ve IV. bölgelerde hâl değişimi gerçekleşmektedir.
- Cevap: B
9. Maddenin farklı fiziksel hâllerine ait bazı özellikler aşağıda verilmiştir.I. Akışkandır.II. Elektriği iyi iletir.III. Belirli şekilleri yoktur.
Bu özelliklerden hangileri helyumun gaz ve plazma hâli için ortaktır?
A) Yalnız IB) Yalnız IIC) I ve IIID) II ve IIIE) I, II ve III
- Cevap: C
10. Maddenin fiziksel hâlleriyle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A) Sıvı hâldeki maddelerin belirli hacimleri yoktur.B) Maddenin plazma hâlinde tanecikler serbest hareket eder.C) Maddenin en düzensiz hâli katıdır.D) Gaz hâldeki maddelerin belirli şekilleri vardır.E) Maddenin katı hâlinde tanecikler dönme hareketi yapar.
- Cevap: B
- 11. Katı türlerine ait bazı örnekler verilmiştir.
- Elmas
- Sofra tuzu
- Demir
- Kuru buzBuna göre, örneği bulunmayan katı türü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Metalik katıB) İyonik katıC) Moleküler katıD) Kovalent katıE) Amorf katı
- Cevap: E
12. 12. Sıcaklık arttıkça viskozite …I…Tanecikler arası etkileşim arttıkça viskozite …II…
Verilen cümlelerde numaralandırılmış yerlere aşağıdakilerden hangisi yazılmalıdır?
A) artar artarB) değişmez azalırC) azalır artarD) azalır değişmezE) değişmez değişmez
- Cevap: C
13. Havanın---sıcaklığı gölgede termometre ile okunan değerdir.---sıcaklık ise hava sıcaklığına, bağıl neme ve rüzgâr hızına bağlı olarak insanlar tarafından algılanan sıcaklık değeridir. Verilen cümlelerdeki boşluklara sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
A) gerçek / HissedilenB) hissedilen / GerçekC) yüksek / BağılD) bağıl / YüksekE) düşük / Normal
- Cevap: A
14. Gazlar basınç, sıcaklık, hacim ve miktara göre tanımlanır. Örneğin miktarı 1 ( ) olan gaz 1 ( ) basınçta ve 0 ( ) sıcaklıkta 22,4 ( ) hacim kaplar. Buna göre, yay ayraç ile gösterilen yerlere aşağıdaki birimler hangi sıra ile getirilmelidir?
A) (atm) (mol) (°C) (L)B) (mol) (atm) (°C) (L)C) (L) (mol) (atm) (°C)D) (mol) (L) (°C) (atm)E) (atm) (L) (mol) (°C)
- Cevap: B
15. Saf bir maddenin sıcaklık-zaman grafiği verilmiştir. Buna göre, aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
A) A noktasında madde sıvıdır.B) B - C aralığında madde en düzensiz hâldedir.C) C - D aralığında erime gerçekleşmektedir.D) E - F aralığında madde gaz hâlindedir.E) F noktasında madde katıdır.
- Cevap: D
16. Günlük hayatta yakıt olarak kullanılan bazı maddeler aşağıda verilmiştir.I. LNGII. LPGIII. BenzinBunlardan hangilerinin tankerlerde taşınması için sıvılaştırma işlemi yapılarak maddelerin hâl değiştirme özelliklerinden yararlanılmaktadır?
A) Yalnız IB) Yalnız IIC) I ve IID) II ve IIIE) I, II ve III
- Cevap: C
9. Sınıf Çalışma Soruları Kimya 4. Ünite Cevapları Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok