9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 223
9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 223 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 223
Su ve sürdürülebilirlikle ilgili aşağıdaki metni okuyunuz.
Kamuoyu, sürdürülebilirlik kelimesi ile ilk kez Birleşmiş Milletler bünyesinde çalışmakta olan Dünya Çevre ve Kalkınma Komisyonunun 1987 yılında yayımladığı “Ortak Geleceğimiz” adlı raporu ile haberdar oldu. Bu raporda sürdürülebilirlik “İnsanlık; doğanın gelecek nesillerin gereksinimlerine yanıt verme yeteneğini tehlikeye atmadan, günlük ihtiyaçlarını temin ederek kalkınmayı sürdürülebilir kılma yeteneğine sahiptir.” şeklinde tanımlanmıştır. Su, canlı hayatının devamı için vazgeçilmez ihtiyaçlardandır. Çağlar boyunca insanlığın kurduğu uygarlıkların
hemen hemen tamamının sulak alanlarda ortaya çıkması tesadüf değil, bilinçli bir tercihtir.
Suyun önemiyle ilgili konu işlendikten sonra öğrencilerden bir sonraki derse “sürdürülebilirlik, suyun önemi ve ülkemizin su potansiyeli” hakkında detaylı bir araştırma yapmaları istenir.
Derste “sürdürülebilirlik” kavramı düşünüldüğünde “su yönetimi, suyun etkin kullanımı, korunması ve kontrolü” hususunda bir beyin fırtınası etkinliği yaparak aşağıdaki soruları cevaplayınız.
1. Su sıkıntısına karşı geliştirilebilecek çözümlerin temelinde, sıkıntıyı oluşturan bileşenleri belirlemek vardır. Siz bu bileşenleri düşünerek sıkıntının azaltılmasına yönelik çözüm yolları öneriniz.
- Cevap: Su yönetimi, suyun etkin kullanımı, korunması ve kontrolü hususunda önemli bir üst kavram olarak ortaya çıkar. Bu doğrultuda, su kaynaklarının her tür kullanım amacıyla korunması, kirlenmesinin önlenmesi, kirlenmiş olan su kaynaklarının kalitesinin iyileştirilmesi maksadıyla uzun vadeli koruma program ve tedbirlerini içeren havza koruma eylem planları hazırlama çalışmaları ve su temin sistemindeki kayıp ve kaçaklar azaltılarak ülke su kaynaklarının etkin kullanılması amacıyla proje çalışmaları yapılmalıdır.
2. Ülkelerin su konusundaki yeterlik kriterleri nelerdir? Su zenginlik göstergesi ve su fakirlik indisi hakkındaki düşünceleriniz nelerdir? Açıklayınız.
- Cevap: Geleneksel olarak bir ülkede su zenginliği ya da fakirliği yılda kişi başına düşen su miktarıyla ölçülür. Yılda kişi başına düşen su miktarı en az 10 bin m3 olan ülkeler su zengini; 3,000-10,000 m3 arasında olan ülkeler yeterli suyu olan; 1,000-3,000 m3 arasında olan ülkeler su sıkıntısı çeken; 1,000 m3ün altında olan ülkelerse su fakiri sayılır.
3. Ülkemizin su ile ilgili mevcut durumu dikkate alındığında sizce ülkemizi nasıl bir gelecek bekliyor? Açıklayınız.
- Cevap: Gerekli tedbirler alınmaması ve su tassarrufu ile ilgili toplumsal bilincin oluşturulmaması durumunda ciddi anlamda su sıkıntısı ile karşılaşma tehlikesi bulunmaktadır.
9. Sınıf Meb Yayınları Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 223 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.