Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 153

9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 153 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 153

Öğrenciler, sınıf mevcudu göz önünde bulundurularak tercihen dörderli ya da beşerli gruplara ayrılır. Gruplardan, bir sonraki ders saatine kadar fiziksel ve kimyasal değişim ile ilgili bir etkinlik tasarlamaları istenir. Etkinlikte her iki değişim örneğinin de bulunmasına dikkat edilmelidir. Öğrencilere, bu etkinliği tasarlarken kuaför salonu, çimento fabrikası, zeytin işletmesi vb. bir iş yerini ziyaret ederek buralardaki işlemler esnasında gerçekleşen değişimleri gözlemlemeleri tavsiye edilebilir. Ayrıca öğrencilerin birlikte yemek, kek, kısır vb. şeyler yaparak bunların yapımında gerçekleşen değişimleri incelemeleri de sağlanabilir.
1. Yönerge
Yapılan etkinlikte gözlemlediğiniz fiziksel ve kimyasal değişimleri kaydederek bu değişimlerle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1.Etkinliğinizdeki gözlemlere dayanarak maddenin fiziksel ve kimyasal özelliklerinin nasıl değiştiğini açıklayınız.

  • Cevap: Soruların cevapları öğrenciye bırakılmıştır.

2. Etkinliğinizde gerçekleşen fiziksel ve kimyasal değişimlere eşlik eden enerjileri karşılaştırınız. Bu örneklerden yola çıkarak bir genelleme yapılabilir mi? Açıklayınız.

  • Cevap: Soruların cevapları öğrenciye bırakılmıştır.

3. Etkinliğinizde gerçekleşen fiziksel ve kimyasal olaylarda geri dönüş söz konusu mudur? Fiziksel ve kimyasal değişimlerin, geri dönüşünün olup olmamasına göre sınıflandırılması bir sorun oluşturur mu? Örnek vererek açıklayınız.

  • Cevap: Soruların cevapları öğrenciye bırakılmıştır.

4. Etkinliğinizdeki kimyasal olaylarda maddenin sadece kimlik özelliği mi değişmiştir? Tartışınız.

  • Cevap: Soruların cevapları öğrenciye bırakılmıştır.

2. Yönerge
Gruplardan, aşağıda verilen olaylardaki değişimleri araştırmaları ve elde ettikleri sonuçları sınıf ortamında paylaşmaları istenir.
• Kum, çimento, kireç ve su karışımından beton harcının oluşturulması ve oluşan harcın donması sırasında gerçekleşen olaylardaki değişimler
• Sürücülere yapılan alkol testinde gerçekleşen olaylardaki değişimler
• Trafik kazalarında araçlardaki hava yastıklarının şişmesi sırasında gerçekleşen olaylardaki değişimler
• Kimyasal el ısıtıcılarında meydana gelen olaylardaki değişimler

  • Cevap: Kum, çimento, kireç ve su karıştırıldığında kireç suda çözünür ve kimyasal değişim gerçekleşir. Oluşan harcın donması sırasında sönmüş kireç havanın CO2 gazını yakalayarak kireç taşına dönüşür ve yine kimyasal değişim gerçekleşir. Alkol testinde kişinin nefesindeki alkol bir krom reaktifi ile tepkimeye sokularak gözlenebilen bir değişime uğratılır. Krom bileşiğinde turuncudan yeşile doğru gerçekleşen bir renk değişimi, alkol miktarını belirler. Kimyasal değişim gerçekleşir. NaN3 bileşiği hava yastıklarında kullanılan bir kimyasal maddedir. Bu madde, çarpmanın etkisi ile tepkime verir ve azot gazı açığa çıkar. Bu da çarpmadan sonra hava yastığının şişmesini sağlar. Kimyasal değişim gerçekleşir. Kimyasal el ısıtıcılarının ambalajı açıldığında ısıtıcının içindeki demir, havadaki oksijenle tepkimeye girerek Fe2O3 bileşiğine dönüşür ve bu sırada ısı açığa çıkar. Kimyasal değişim gerçekleşir.

9. Sınıf Meb Yayınları Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 153 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!