9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 259 Cevapları Meb Yayınları'na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 259

7. Kütlesi m, öz ısısı c olan bir cisme Q kadar ısı verildiğinde sıcaklığındaki değişim T oluyor. Buna göre aynı cins malzemeden yapılmış 2m kütleli bir başka cisme 4Q kadar ısı enerjisi verilirse sıcaklığındaki değişim kaç T olur? A) 1 B) 2 C) 4 D) 8 E) 16

  • Cevap: Öncelikle şu bilinmelidir ki ,Verilen Isı = Kütle × Öz Isı × Sıcaklık Değişimi ile hesaplanır. Formül ile gösterir isek ,Q = m × c × ΔT dir.Kütlesi m, öz ısısı c olan bir cisme Q kadar ısı verildiğinde sıcaklığındaki değişim T oluyor ise , Q = m × c × T olur. Aynı cins malzemeden yapılmış ( Öz ısısı aynı demektir. ) 2m kütleli bir başka cisme 4Q kadar ısı enerjisi verilirse , 4Q = 2m × c × Sıcaklık Değişimi Buradan Sıcaklık Değişimini 2T olarak hesaplarız.
    Doğru Cevap B Seçeneğidir.

8. Aşağıda verilen, I. Isı alan maddenin sıcaklığı artar. II. Isı veren maddenin iç enerjisi azalır. III. Denge sıcaklığı, sıcaklığı yüksek olan cismin sıcaklığına daha yakındır.
ifadelerinden hangisi ya da hangileri kesinlikle doğrudur? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) I ve III

  • Cevap: B

9. Aşağıdakilerden hangisi ısının iletim yoluyla yayılmasına bir örnektir? A) Odun sobasının ısıtması B) Sıcak kahve fincanını tutarken ellerin ısınması C) Güneşʼin Dünyaʼyı ısıtması D) Çok katlı evlerde üst katların alt katlar dan daha sıcak olması E) Fırının çalıştığının uzaktan hissedilmesi

  • Cevap: B

I. Sıcaklık II. İç enerji III. Hacim IV. Özkütle V. Kütle
10. Sıcak çorbanın içerisine konulan metal kaşık ile ilgili olarak yukarıda verilen niceliklerden hangisi veya hangilerinde değişiklik gözlenir? A) I, II, III B) I, III, IV C) II, IV, V D) I, II, III, IV E) II, III, IV, V

  • Cevap: D

11. Aşağıdakilerden hangisi ısının iletim yolu ile transferine bir örnek değildir? A) Sıcak tencereden elin yanması B) Yemeğin elektrikli ocakta ısınması C) Islak zemine basıldığında ayağın üşümesi D) Kesilerek bırakılan bir karpuzun soğuması E) Elektrikli ısıtıcının karşısında ısınılması

  • Cevap: E

12. Aşağıdakilerden hangisi küresel ısınmanın sebeplerinden değildir? A) Fosil yakıtların çok fazla kullanılması B) Atmosferde karbondioksit, ozon gibi gazların artması C) Sera etkisi ile Dünya yüzeyinde sıcaklığın artması D) Buzulların erimesi ve deniz suyu seviyesinin yükselmesi E) Yeşil alanların azalması

  • Cevap: Küresel ısınma, atmosfere gereğinden fazla karbondioksit salınımı yapılması, atmosferde biriken bu gazların sera etkisi yapması ve bu sayede Dünya ikliminin uzun bir süreç içerisinde ılımanlaşması anlamına gelmektedir. Fosil yakıtların gereğinden fazla kullanılması atmosfere atılan karbondioksit miktarını artırmaktadır. Yeşil alanların azaltılması ise atmosferdeki karbondioksit miktarını azaltan yeşil bitkilerin azalması anlamına gelecek, bu durum da küresel ısınmayı tetikleyecektir.
    Buzulların erimesi ve deniz suyunun seviyesinin bu sebeple yükselmesi küresel ısınma sonucunda gerçekleşmiş bir durumdur.
    Cevap D seçeneğidir.

13. Üç tane bakır ayran tası iç içe konulmuş, bir süre sonra tasların sıkıştığı ve birbirinden ayrılmadığı gözlenmiştir. Taslar birbirinden kolayca ayrılmak istendiğinde aşağıdakilerden hangisinin yapılması en uygundur? A) Taslar soğuk su dolu bir kaba konmalıdır. B) Taslar sıcak su dolu bir kaba konmalıdır. C) 1 numaralı tas soğuk suya daldırılmalı, 2 numaralı tasın kenarından sıcak su dökülmelidir. D) 1 ve 2 numaralı taslar soğuk suya daldırılmalı, 3 numaralı tasa sıcak su doldurulmalıdır. E) Sadece 1 numaralı tas sıcak suya temas ettirilmeli, 3 numaralı tasın içine soğuk su doldurulmalıdır.

  • Cevap: E

9. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 259 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.