
9. Sınıf Fizik Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 24


“9. Sınıf Fizik Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 24” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Fizik Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 24
Bir kapta bulunan sıvıya ısı verilirse sıvının sıcaklığı ve buharlaşma miktarı artar. Sıvının sıcaklığının artmasıyla meydana gelen buhar basıncının sıvı yüzeyine etki eden basınca eşit olması durumunda sıvı kaynamaya başlar. Kaynama sırasında sıvının sıcaklığı sabit kalır. Sabit atmosfer basıncı altında bütün sıvı maddelerin sıvı hâlden gaz hâle geçtiği sabit sıcaklık değerine kaynama sıcaklığı (kaynama noktası) denir. Kaynama noktası maddeler için ayırt edici bir özelliktir. Sıvı üzerine etki eden basıncın ve maddenin saflığının değiştirilmesi kaynama sıcaklığını da değiştirir. Bir maddenin kaynama noktası, yoğunlaşma noktasına eşittir.
Örnek Soru:
Maddeler buharlaşırken dışarıdan ısı alır ve bu durum ortamda serinlemeye neden olur. Bu ifade ile
I. Yazın sıcak günlerinde serinlemek için ele kolonya dökülmesi
II. Toprak testideki suyun aynı ortamdaki cam sürahideki sudan soğuk olması
III. Kesilerek kısa bir süre güneş altında bekletilen karpuzun yeni kesilen karpuzdan daha serin olması durumlarından hangileri açıklanabilir?
- Cevap: Kolonya kolay buharlaşabilen bir sıvıdır. Yazın sıcak günlerinde ele dökülen kolonya buharlaşırken elden ısı alır ve serinlemeye neden olur (I. doğru). Toprak testinin gözeneklerinden sızan su buharlaşırken ortamdan ısı alır ve testideki suyun soğumasını sağlar (II. doğru). Karpuz kesilerek bir süre güneş ışığı altında bekletildiğinde su buharlaşmaya başlar. Su buharlaşırken karpuzdan ısı alır ve sıcaklığın bir miktar düşmesine neden olur (III. doğru).
Süblimleşme ve Kırağılaşma
Katı hâldeki bazı maddeler ısı alınca sıvı hâle geçmeden doğrudan gaz hâle geçer. Bu olaya süblimleşme denir. Naftalin ve iyot süblimleşebilen maddeler arasındadır.
Gaz hâlindeki bazı maddeler ısı kaybettiklerinde sıvı hâle geçmeden doğrudan katı hâle geçerler. Bu olaya kırağılaşma denir. Uçak motorundan çıkan su buharının aniden katılaşarak iz bırakmasının nedeni kırağılaşmadır.
Hâl değişimi sırasında alınması veya verilmesi geren ısı miktarı, maddenin cinsine ve kütlesine bağlıdır. Maddenin hâl değişim ısısı L ve kütlesi m olarak alınırsa alınması veya verilmesi gereken ısı miktarı Q = m . L bağıntısı ile bulunur.
Deniz seviyesinde ve 1 atm basınç altındaki, sıcaklığı erime sıcaklığından küçük olan bir buz kalıbına ısı verildiğinde buzun sıcaklığı bir süre artar. 0 °C’ye geldiğinde buz hâl değiştirmeye başlar ve buzun tamamı eriyinceye kadar sıcaklık değişmez. Hâl değişiminden sonra da ısı verilmeye devam edildiğinde sıcaklık artar ve su 100 °Cde kaynamaya başlar. Sıvının tamamı buharlaşıncaya kadar sıcaklık değişmez. Bu durumda buzun su buharı olana kadarki sıcaklık-ısı grafiği Görsel 1’deki gibi olur.
9. Sınıf Fizik Meb Yayınları Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 24 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.