
9. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 75


“9. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 75” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 75
ÇİY TANESİ NEDEN KÜRESELDİR?
• Bir çiy tanesi niçin silindir şeklini değil de küresel bir şekil alır? Ağaçların üst kısımlarına doğru gidildiğinde niçin incelir?
- Cevap: Bir çiy tanesi silindir şeklini almaz çünkü çekirdek hücresi küre şeklindedir. Çekirdek hücreleri döllenir ve büyürken, çekirdek hücreleri çevreleyen hücrelerin büyümesiyle birlikte küre şeklinde olurlar. Ağaçların üst kısımlarına doğru gidildiğinde incelirler çünkü ağaçların üst kısımlarına doğru gidildikçe, ağaçların besin ihtiyacı azalır ve hormonların etkisi azalır. Bu nedenle, ağaçların üst kısımlarındaki hücreler daha az büyür ve dolayısıyla incelir.
• Yağ ve suyu aynı kap içerisine koyup çalkaladığınızda bir süre sonra yağ ve su birbirinden ayrılacaktır. Niçin her ikisini karıştıramazsınız? Karıştırmak için ne yapabilirsiniz?
- Cevap: Yağ ve suyu aynı kap içerisinde koyup çalkaladığınızda, yağ ve su molekülleri arasında kimyasal bağlar oluşmadığından, yağ ve su birbirinden ayrılır. Yağ molekülleri su moleküllerinden daha hafif olduğu için, yağ su yüzeyine doğru çıkar. Bu nedenle, yağ ve suyu karıştırmak için, yağın suya karışmasını sağlamak için bir emülsifikatör kullanabilirsiniz. Emülsifikatör, yağ ve su moleküllerini birbirine bağlar ve böylece yağ ve su karışır. Örneğin, mayonez gibi yiyeceklerde kullanılan yumurta sarısı emülsifikatör olarak kullanılır.
Yönerge: Verilen metinden yararlanarak aşağıdaki soruları cevaplayınız.
ÇİY TANESİ NEDEN KÜRESELDİR?
Sıvı hâlde bulunan moleküller, güçlü moleküller arası çekim kuvvetine sahiptir. Bu kuvvetler benzer moleküller arasında olduğu zaman bu kuvvete kohezyon kuvvetleri denir. Bir çiy tanesinin molekülleri kohezyon kuvvetleri tarafından bir arada tutulur ve yüzeyindeki güçlü kohezyon kuvvetleri yüzey gerilimi oluşturur.
Çiy tanesinin molekülleri güçlü çekim kuvveti sayesinde yüzeyde bir gerilme oluşturup küre şeklini alırlar (Görsel 1). Ağaçların üst kısmlarına doğru incelmesi kılcallık olayı ile açıklanabilir. Bir kaptan diğer kaba sıvı aktarımı kılcallık ve adezyon etkisi gerçekleşir (Görsel 2). Kılcallık olayı, adezyon ve kohezyon kuvvetleri ile sıvıların yüzey geriliminden kaynaklanır. Bir sıvı ile başka bir maddenin molekülleri arasındaki çekim kuvveti adezyon olarak tanımlanabilir. Adezyon kuvvetinin sıvının kendi molekülleri arasındaki çekim kuvveti olan kohezyon kuvvetinden daha büyük olması sonucu gerçekleşen etki kılcallık olarak bilinir.
Bir kap içerisinde bulunan suda ise suyun yüzeyinde bulunan moleküller eşit şekilde kuvvetlerle çekilemeyeceğinden su yüzeyi kohezyon kuvvetleri etkisi ile yüzeyde bir gerilime sebep olurlar. Bu gerilim yüzey gerilimidir. Suyun yoğunluğundan daha büyük olan bir ataç suyun yüzeyine dik bırakılırsa ağırlığı bu kuvvetleri dengeleyemez ama dikkatli bir şekilde yatay olarak bırakılırsa yüzebilir. Dezenfektanların yüzey gerilimleri çok düşük olduğundan bakteri veya virüslerin hücre duvarına adezyon etkisi ile hasar vererek bu yapıları etkisiz hâle getirirler. Yağ ve suyu ise kohezyon kuvvetleri etkisi ile birbirine karıştıramayız. Deterjanlar yağın etrafındaki yüzey gerilimini azaltarak su molekülleri yağ moleküllerin kohezyon etkisini azaltırlar. Yağ ile su karışımına bir miktar deterjan koyup beklendiğinde bu iki maddenin birbirinden ayrılması için geçen süre uzayacaktır ya da bu sıvıların sıcaklığını artırıp karıştırıp biraz beklediğinizde aynı şekilde iki sıvının birbirinden ayrılması daha uzun sürecektir.
9. Sınıf Fizik Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 75 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.