Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı

9. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 69

“9. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 69” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 69

GÜLÜN ADI

Yönerge: Verilen metin ve görsellerden yararlanarak aşağıdaki soruları cevaplayınız.

GÜLÜN ADI

Umberto Eco “Gülün Adı” romanında İtalya’daki bir manastırda gelişen olaylar dizisini Adso adlı bir rahibin dilinden kaleme almıştır. Bu romanda Jorge adında kör bir rahip, bahsi geçen manastırda kütüphane sorumlusudur. Jorge, Aristotales’in bilimle ilgili öğretilerine karşı olduğundan Aristotales’in kitabını başkalarından saklamaktadır. Bununla da yetinmeyip el yazması papirüs yapraklı kitabın bazı sayfalarına zehirli bir kimyasal sürer. Okuyan kişiler de sayfaları çevirmek için dilleriyle parmaklarını ıslatıp kitaba dokunmakta ve kendi kendilerini zehirlemekteydiler. Bu gizemi William adında bir müfettiş çözer. Müfettiş bu olayı çözerken fizik bilimindeki “kılcallık” olayından haberdar mıydı?

Fizik öğretmeni Emel, “Gülün Adı” romanında anlatılan bu olayı, Görsel 1’deki gibi yere damlattığı meyve suyunu bir peçetenin çekmesi deneyi ile açıkladı. Peçete sıvıyı kolay bir şekilde nasıl çekmişti? Bunun sebebinin kılcallık ve adezyon etkisiyle mümkün olduğunu, sıvının peçetede bulunan gözümüzün algılamadığı kılcal borular ile meyve suyunu çektiğini söyledi. Bitkilerin suyu yapraklarına iletmesinin, kesme şekerin suyu emmesi ve gaz yağı fitilinde sıvının fitile ulaşmasının kılcallık ve adezyon etkisiyle olduğunu söyledi.

Fizik öğretmeni Emel akıllı tahtada Görsel 2’deki resmi açarak, iç çapı küçük temiz bir cam tüpün bir ucu suya batırıldığında suyun tüpün içini ıslatarak yükselmesinin kılcallık ve adezyon kuvvetiyle mümkün olacağını söyledi. Borunun çapının inceldikçe suyun daha çok yükseleceğini sıvının bu şekilde yükselmesini kılcallık olarak açıkladı. Su ve cam gibi iki farklı maddeler arasındaki çekimi yapışma (adezyon) olarak açıkladı. Suyun cam tüpün içinde ve dışında konveks olarak şekil almasının sebebinin suyun yüzey geriliminden kaynaklandığını söyledi. Bir boya fırçasının suya kısmen batırıldığında suyun, kılcallık etkisi sayesinde fırçanın tüyleri arasındaki boşlukta yükseleceğini, adezyon etkisiyle de suyun fırçaya yapışacağını söyledi. Yağın lambanın fitilinde yükselmesinin, banyo havlusunun ve şekerin suyu emmesinin sebebinin kılcallık ve adezyon kuvveti olduğunu söyledi. Son olarak ağaçların kökleriyle suyu dallara ve yapraklara iletmesi olayının kılcallık ve adezyon etkisiyle gerçekleştiğini söyleyerek dersi tamamladı.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Fizik Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 69 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!