Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı

9. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 303

“9. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 303” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 303

LAZER YAZICININ SIRRI

Yönerge: Verilen metinden yararlanarak aşağıdaki soruları cevaplayınız.

Lazer yazıcıyı geliştiren mühendislerin, lazer ışınlarıyla birlikte elektrik yüklerinin iletken veya yalıtkan maddelerdeki dağılım özelliklerinden yararlandıklarını biliyoruz. Bir lazer yazıcıyı oluşturan parçalardan drum (tambur), iletken bir madde olan alüminyumdan yapılıyor. İletken maddeler serbest elektronlarının çokluğundan dolayı iletken oluyor. Yazıcı için vazgeçilmez parçalardan biri de içinde toner olan kartuştur. Toner, toz şeklinde bulunuyor ve negatif elektrikle yüklendiğinde eksi yüklü parçacıklara dönüşebiliyor. Bir diğer ana unsur da kâğıttır. Kâğıt, ham maddesi odun olan yalıtkan bir yapıdır. Kâğıt, serbest elektronlarının azlığı ile tanınıyor.

Dijital bir doküman; yazıcının hafızasına yüklendiğinde yazıcının hafızası, gelen bilgiye göre lazer ünitesinin kartuşa ışık sinyalleri göndermesi için talimat veriyor. Bu noktada lazer ışınları ve statik elektrik dijital görüntüyü kâğıda basılabilecek bir görüntüye çeviriyor. Baskı kartuşu iki parçadan oluşuyor: iletken drum ve toner haznesi. Baskı başlığında drum dönmeye başlıyor. Elektrik yüklü başka bir iletken, silindire sürtünerek negatif yükle yükleniyor. İç ve dış yüzeyleri olan yuvarlak cisimlerde tüm yük dış yüzeyde toplanıyor. Drum döndükçe üzerine lazer ışığı düşüyor. Lazer ışınlarının değdiği noktalar nötr hâle geliyor. Bu nötr bölgeler dokümanın drum üzerindeki görüntüsünü oluşturuyor. Drumın bu görüntüyü basabilmesi için nötr alanların toner molekülleri ile dolması gerekiyor. Bu arada kartuş döndürülüyor ve toner moleküllerinin birbirine sürtünerek negatif yükle yüklenmesi sağlanıyor. Her toner molekülünde negatif elektrik yükü bulunuyor. Drum dönerken yanında toner molekülleri ile kaplı başka bir silindire dokunuyor. Yüklü cisimler nötr cisimlere dokunduğunda negatif yükler diğer cisme geçiyor. Bu prensibin gereği olarak negatif yüklü toner molekülleri nötr alanlara doğru çekiliyor. Böylece toner molekülleri sadece lazer ışınlarının çarptığı alanlara tutunabiliyor. Bu şekilde toner, dokümanın drum üzerinde ayna görüntüsünü oluşturuyor.
Bütün bunlar olurken yazıcı, bir parça kâğıdı pozitif elektrik yüküyle yüklüyor. Dönen drum tonerden oluşan görüntüyü kâğıdın üzerine taşıyor. Zıt yüklerin birbirini çekmesi ilkesine göre pozitif yüklü kâğıt negatif yüklü toner moleküllerini kendine çekiyor. Böylece görüntü, elektriksel kuvvetler ve yük dağılımlarına ilişkin prensipler kullanılarak kâğıdın üzerine aktarılmış oluyor.

1. Metindeki bilgilerden yola çıkarak iletken ve yalıtkan maddeleri nasıl tanımlarsınız?

  • Cevap: İçerisinde çok sayıda serbest elektron barındıran maddelere iletken denir. İletkenlere bakır, altın, gümüş, alüminyum gibi metaller örnek olarak verilebilir. İçerisinde çok az sayıda serbest elektron bulunduran ya da hiç bulundurmayan maddelere ise yalıtkan adı verilir.

2. Elektrik yüklerinin cisimlerdeki dağılım ilkeleri nelerdir?

  • Cevap: 

• Zıt yükler birbirini çeker.
• Aynı cins yükler birbirini iter.
• Yüklü bir cisimle nötr bir cisim dokunduğunda nötr cisim yüklü hâle geçer.
• İletken maddelerde yük, cismin her bölgesine dağılır.
• Yalıtkan maddelerde yük sadece dokunulan bölgelerde kalır.
• İçi ve dışı olan yuvarlak cisimlerde toplam yük dış yüzeyde toplanırken iç yüzey nötr kalır.

9. Sınıf Fizik Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 303 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!