
9. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 302


“9. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 302” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 302
SİNYALSİZ İKİ DAKİKA
Yönerge: Verilen metin ve görselden faydalanarak aşağıdaki soruları cevaplayınız.
SİNYALSİZ İKİ DAKİKA
Hakan, yüksek katlı bir otelin elektrik işlerini ve arızalarını takip eden bir teknisyendir. 46 katlı binanın hemen hemen bütün katlarına asansörü kullanarak çıkan Hakan, en yüksek kata şayet asansör hiçbir katta durmazsa yaklaşık iki dakikada ulaşmaktadır.
Bu iki dakikalık sürede cep telefonunun, şebeke sinyalini ya hiç almadığını ya da çok az aldığını gözlemlemiştir.
Bu olayın nedenini merak eden Hakan, kısa bir araştırma sonucunda yandaki görselde verilen asansörün ve asansörlerin; iletkenlerdeki yük dağılımının yani fazla yüklerin, iletkenin dış yüzeyine dağılması özelliğinden yararlanılarak metal tellerle ağ şeklinde örülmüş Faraday kafesine benzediğini fark etmiştir.
Örneğin yüklü bir iletken kürenin fazla yükleri, iletkenin serbest elektronları sayesinde kürenin dış yüzeyine düzgün bir şekilde dağılmasıyla içerisinde yük oluşmaz.
Yük dağılımının bölgesel olduğu yalıtkanlarda serbest elektron azdır veya hiç yoktur. Bundan dolayı da yalıtkanın fazla yükü, hangi bölgesindeyse orada kalır veya çok yavaş bir şekilde yalıtkanın yüzeyine dağılır.
1. Metinde bahsedilen yük dağılımının iletkenlerde ve yalıtkanlarda farklı özellikte olmasının nedeni sizce nedir?
- Cevap: İçerisinde bulundurdukları serbest elektron sayısından kaynaklıdır. İletken maddeler içerisinde çok sayıda serbest elektron barındırırken yalıtkan maddelerde serbest elektron ya çok azdır ya da hiç yoktur.
2. Metinden faydalanarak yük dağılımı kavramını kendi cümlelerinizle nasıl tanımlarsınız?
- Cevap: İletkenlerde ve yalıtkanlarda yüklerin hareket özelliği, iletkenin veya yalıtkanın yük dağılımıdır.
3. Metinde anlatılan bu durum olmasaydı sizce ne gibi olumsuzluklar yaşanabilirdi? Sebebiyle açıklayınız.
- Cevap: Uçakların gövdeleri genellikle elektrik iletkenliği yüksek olan malzemelerle donatılmıştır. Bu nedenle bir uçağa yıldırım çarptığında uçağın gövdesi metinde anlatılan etkiyi gösterir ve uçak zarar görmez. Eğer metinde anlatılan özellikler olmasaydı uçak, gökyüzünde elektrik enerjisinin etkisiyle parçalanabilir ya da yanabilirdi.
9. Sınıf Fizik Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 302 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.