Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı

9. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 295

“9. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 295” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

logo

9. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 295

ETKİ

Etki, geçici tür elektriklenme çeşididir. Adından da anlaşılacağı üzere etki çerçevesi ortadan kalktığında cisimdeki yükler yeniden eski hâline gelir. Etki ile elektriklenen cisimlerde yükler, uçlara dağıldığı için buna “kutuplanma” adı verilir.

İletken ve yalıtkan cisimler arasındaki fark hakkında küçük bir hatırlatma: İletkenler, yükün kendi içlerinde ve yüzeyleri boyunca hareket etmesini kolaylaştırır. Yalıtkanlar ise buna izin vermez. Metaller, toprak ve ıslak cisimler iyi iletkendir. Ahşap, seramik ve plastik iyi yalıtkandır.

Aşağıda verilen Görsel 2’de kedi, PVC boruya sürtünmektedir. Bu durumda kedideki eksi yükler, PVC boruya geçer; kedi, artı yük ile PVC ise eksi yük ile yüklenir.

Yükün korunumu sayesinde kedi ve borunun eşit yük büyüklüklerine sahip olduğu anlaşılır.

Ardından Görsel 3’te kedi, sahibine doğru gelir ve burunları birbirine dokunur.

Kedi, bir önceki hareketi nedeniyle artı ile yüklüdür ve dokunduğunda yükünü paylaştığı için muhtemelen bir kıvılcım oluşumu hissedilir. Bunun sonucunda iletim yoluyla sahibi de artı yük ile yüklenir (Sahibindeki eksi yükler kediye geçmiştir.).

Görsel 4’te kedinin sürtündüğü PVC boru, metal bir çaydanlığa yaklaştırılır; ancak temas ettirilmez. Eksi yüklü PVC boru nötr hâldeki çaydanlığa etkide bulunup yüklerini birbirinden olabildiğince uzaklaştırır, yani kutuplaştırır. Ancak çaydanlık üzerinde herhangi bir biçimde yük değişimi olmaz.

1. Verilen bilgilerden ve görsellerden yararlanarak elektriklenme kavramını nasıl tanımlarsınız?

  • Cevap: Çeşitli etkilerle elektrik yüklerinin bir noktadan başka bir noktaya ulaşması ya da farklı cisimler arasında geçiş yaparak birikmesi olayına elektriklenme denir. Bunun yanında cisimlerin artı ya da eksi elektrik yüküne ulaşması durumu biçiminde de tanımlayabiliriz.

2. Elektrik yüklerinin yok olmamasının nedeni nedir? Bu olayı nasıl açıklayabilirsiniz?

  • Cevap: Elektrik yüklerinin kaynağı atom olduğu için evrende herhangi bir biçimde kaybolma durumu gerçekleşmez. Maddenin korunumu yasası olduğu gibi yükün de korunumundan söz edilebilir.

3. Madde, atom ve elektrik yükü arasında bir bağlantı kurmak isteseydiniz nasıl bir yol izlerdiniz?

  • Cevap: Evrende yer alan ve kütlesi olan her şey madde olarak tanımlanır. Maddeler de atomlardan oluşmuştur. Elektrik yükleri de atom içindeki proton ve elektron sayesinde var olmuştur.

9. Sınıf Fizik Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 295 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!