
9. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 289


“9. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 289” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 289
Hidrokarbon ile içinde aktığı boru arasında bir sürtünme oluşur. Sürtünme nedeniyle petrol ürünü ve boru, elektrikle yüklenir. Elektron alma eğilimi fazla olan (boru), hidrokarbondan elektron alır; üzerinde elektron fazlalığı oluşur ve eksi yükle yüklenir. Elektronlarını verme eğilimi fazla (hidrokarbon ürün) olan ve elektron kaybeden cisimlerde ise elektron sayısı azalır ve artı yükle yüklenir; boruya elektron verir; boru, bu elektronları alır. Oluşan elektrik yüklenmesi sonunda boru ve içinde taşınan madde, aynı miktarda ama zıt işaretli yükle yüklenir.
3. Dokunan Küreler: Şekil 3’te görülen deney düzeneğindeki iletken küreler, büyüklüklerine göre numaralandırılmış olup sadece 3 numaralı küre eksi yükle yüklenmiştir.
Küreler, iletken tellerle şekildeki gibi 3 numaralı küreye bağlanmış, teller aracılığı ile birbirlerine dokunmaları sağlanmıştır. Dokunma işlemi sonunda tüm küreler yükleri paylaşarak hepsi eksi işaretle yüklenmiştir. En fazla yük 4 numaralı, en az yük 1 numaralı kürede birikmiştir.
1. Cisimlerin elektrikle yüklenme nedenlerini inceleyerek elektrikle yüklenme yöntemlerini ve bu yöntemlerin birbirine göre farklılıklarını yazınız.
- Cevap: Elektrikle yüklenme yolları: 1. örnekteki bilgilere göre “etki” ile elektriklenme, 2. örnekteki bilgilere göre “sürtünme” ile elektriklenme ve 3. örnekteki bilgilere göre “dokunma” ile elektriklenmedir. Etki ile ve sürtünme ile elektriklenmede cisimler zıt işaretle aynı miktarda yüklenir. Ancak dokunma ile elektriklenmede cisimler aynı cins yükle ve büyüklüklerine göre yükleri paylaşır. Hacmi büyük olan cisimler daha fazla yük alır.
2. Bir cisim elektrikle yüklendiğinde cismi oluşturan maddenin atomlarında ne gibi değişiklikler olabilir? Açıklayınız.
- Cevap: Bir cisim elektrikle yüklendiğinde cismi oluşturan maddenin atomları elektron almış ya da elektron vermiş olabilir. Elektron alırsa cisim eksi yükle, elektron verirse cisim artı yükle yüklenmiş olur.
3. Günlük hayatınızdan elektrikle yüklenme durumuna örnek olabileceğini düşündüğünüz bir olayı yazınız.
- Cevap: Bir halıda yürüdükten sonra, kapının metal olan koluna dokunulduğunda küçük bir kıvılcım geçişi oluşması, yünlü bir kazağı çıkarırken duyulan çıtırtı sesleri, günlük yaşantıdaki elektrikle yüklenme durumuna örnek olarak verilebilir.
9. Sınıf Fizik Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 289 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.