Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı

9. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 286

“9. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 286” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 286

ELEKTRİKLENME

Yönerge: Verilen metinden hareketle aşağıdaki soruları cevaplayınız.

Öğretmenlik okulundan o sene mezun olacak Eda o gün bir lisede derse girip öğrencilere “Elektrikle Yüklenme” konusunda sunum yapacaktı. Ders vakti geldiğinde çok heyecanlıydı. Sunumunu öğrencilerin ilgisini çekecek günlük olaylarla ilişkilen- direrek hazırlamıştı. Yıldırım, şimşek ve fotokopi makinelerinin çalışma prensibinden yola çıkarak elektrikle yüklenme kavramını ve elektriklenme çeşitlerini anlatmaya başladı.

“Yüksüz cisimlerin atomlarının elektron kazanarak ya da kaybederek proton ve elektronları arasındaki yük dengesinin bozulması sonucunda, cisimler elektrikle yüklenir. Atomlar farklı yollarla elektron kazanabilir ya da kaybedebilir. Bunun sonucunda maddeler farklı yollarla elektrikle yüklenebilir. Örneğin çok küçük su damlacıkları ve buz kristallerinden oluşan bulutlardaki hava akımları bulutların sürtünme ile elektriklenmesine neden olur. Bulutlarda biriken statik elektriğin uygun şartlarda aniden boşalması iki bulut arasında gerçekleşirse şimşek, bulut ile yer arasında gerçekleşirse yıldırım meydana gelir.

Yıldırımın benzerleriyle her gün çarpılırız. Saçımızı tararken, kazağımızı çıkarırken, hatta bir kedi severken bazı çıtırtılar duyulur. Bazen de elimizi bir arkadaşımıza ya da metal bir cisme yaklaştırdığımızda bir çıtırtıyla birlikte canımız yanar. Eğer bu olaylar karanlıkta gözlemlenirse sesle birlikte ışık çıktığı da görülür. İşte bu görülen ışık yıldırımla, duyulan ses de gök gürültüsüyle aynı şekilde oluşur. İkisinin de sorumlusu cisimlerin elektrikle yüklenmesi ve elektrikle yüklenen cisimler arasındaki elektrik boşalmasıdır.

Sürtünmeyle elektriklenme gibi dokunmayla elektriklenme de temasla elektriklenme türüdür. Dokunma ile elektriklenmede sistemde var olan toplam yük cisimler arasında paylaşılır. Elektriklenme sadece temasla değil temas olmadan da gerçekleşebilir. Bu şekildeki elektriklenmeye etki ile elektriklenme denir.

Fotokopi makineleri, zıt yüklerin birbirini çekmesi, aynı yüklerin birbirini itmesi, nötr olanların ise tepkisiz kalması prensibine dayanarak çalışır. Kopyalanacak belge fotokopi makinesinin cam yüzeyine, yazılı yüzü aşağı bakacak biçimde yerleştirilir. Çok parlak ışık yayan bir lamba belgenin altından geçer. Kâğıdın yazılı bölümleri ışığı yansıtmaz, beyaz bölümleri yansıtır. Yansıyan ışık plakaya çarpar ve yazılı bölümler eksi yüklenirken yazısız bölümler nötr olur. Böylece plaka üzerinde, kopyalanacak belgenin “elektrik yüklü” bir izi elde edilmiş olur. Kartuştaki mürekkep parçacıkları artı elektrik yüklüdür. Artı yüklü mürekkep parçacıkları, kartuşa temas ederek dönen plakanın eksi yüklü bölümlerine yapışır. Artık plaka üzerinde belgenin bir kopyası bulunmaktadır. Plakaya doğru ilerleyen boş kâğıt eksi yüklüdür. Kâğıt plakanın üzerine geldiğinde mürekkep parçacıkları plakayı bırakıp kâğıda yapışır. Son olarak mürekkep parçacıklarının kâğıda yapışması için ütüleme işlemi yapılır ve fotokopi işlemi sona erer.”

Öğrenciler Eda’yı ilgiyle dinlemişlerdi. Yıldırım ve şimşek olaylarının elektriklenme ile oluşması, her gün duyulan elektriklenmeden kaynaklanan çıtırtıların yıldırıma benzemesi ve fotokopi makinesinin elektriklenme ile çalışması çok ilgilerini çekmişti.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Fizik Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 286 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!