
9. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 284


“9. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 284” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 284
ELEKTRİKLENEBİLİR MİSİNİZ?
Yönerge: Aşağıdaki metinde Ayşe ile Fatma’nın “Elektriklenme” konusu ile ilgili konuşmaları verilmiştir. Verilen metinden yararlanarak soruları cevaplayınız.
Ayşe: Geçen gün bir arkadaşım kehribar isimli taşı olan bir yüzük hediye etti. Taşın bir özelliği olup olmadığını merak edip araştırdım. Aslında kehribar bir taş değil fosilleşmiş reçineymiş. Yunanca karşılığı elektronmuş. Elektrik kavramı kehribardan geliyormuş anlayacağın.
Fatma: Bildiğimiz elektriklenme mi?
Ayşe: Evet. Daha sonra elektriklenme kavramı da ilgimi çekti. Başladım elektriklenmeyi incelemeye. Neler öğrendim neler! İstersen seninle de paylaşabilirim.
Fatma: Tabii ki. Mutlu olurum.
Ayşe: Bak şimdi! Elektriklenme olayının keşfi MÖ 600’lü yıllara kadar uzanmaktaymış. Thales’in (Tales) yüne sürtülen kehribar parçasının toz kırıntılarını ve kedi tüylerini çektiğini gözlemlemesi, elektrostatik ile ilgili bilginin temeli olarak kabul edilmekteymiş. MÖ 600’lü yıllarda keşfedilen elektrik yüklerinin isimlendirilmesi yaklaşık 2300 yıl sonra gerçekleşmiş. Elektrik yüklerine pozitif (artı) ve negatif (eksi) ismi 1700’lü yıllarda Benjamin Franklin (Benjamin Franklin) tarafından verilmiş. Franklin, plastik çubuğun yüküne eksi; cam çubuğun yüküne artı denilmesini önermiş. İlerleyen yıllarda fizik bilimindeki gelişmeler ışığında elektrik yüklerinin doğası kesin olarak öğrenilmiş.
Fatma: Elektrik yükünden biraz bahseder misin?
Ayşe: Tabii ki. Atom ve dolayısıyla atomlardan oluşan madde nötr olma eğilimindedir. Atom, çekirdekteki pozitif (+) yüklü protonları negatif (-) yüklü elektronlarla dengeler. Elektron sayısının proton sayısından fazla ya da az olması durumunda elektrik yükü ortaya çıkar. Elektron sayısının proton sayısından fazla olması durumunda yük negatif; az olması durumunda ise yük pozitif olur.
Fatma: O hâlde her bir elektron veya proton aynı yük miktarına sahip. Doğru mu anladım?
Ayşe: Evet. Buna birim yük anlamında elementer yük denir.
Fatma: Teşekkür ederim verdiğin bilgiler için.
1. Atomdaki toplam elektron ve proton sayıları eşit olduğunda atom elektriksel terim olarak ne ile adlandırılır? Gerekçenizle yazınız.
- Cevap: Atomdaki toplam elektron ve proton sayıları eşit olduğunda atom elektriksel terim olarak nötrdür denir. Nötr kavramı, zıt elektrik yüklerinin eşit miktarda olduğunu ifade eder. Buna göre nötr atomdaki artı ve eksi yük miktarları eşittir.
9. Sınıf Fizik Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 284 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.