Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı

9. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 244

“9. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 244” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

logo

9. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 244

ÖZ ISI VE ISI SIĞASI

Yönerge: Verilen bilgilerden faydalanarak aşağıdaki soruları cevaplayınız.

Laboratuvarda öz ısıları yandaki tabloda verilen farklı maddelerin özdeş ısıtıcılarla ısıtılarak sıcaklık değişimlerinin gözlemlendiği bir deney yapılmak istenmiştir. Deneyin ilk aşaması olarak bütün maddelerden birer gram alınmış ve her birine 1 kalori ısı verilerek maddelerin sıcaklık değişimleri ölçülmüştür. Deneyin bu aşaması sonucunda farklı öz ısı değerlerine sahip maddelerin sıcaklıklarının farklı miktarlarda değiştiği gözlenmiştir. Örneğin suyun sıcaklığındaki değişim 1 0C olurken camın sıcaklığındaki değişim 5 0C, bakırın sıcaklığındaki değişim ise 10 0C olmuştur. Bu aşamada öz ısısı küçük olan maddenin sıcaklığındaki değişimin daha fazla olduğu ve daha hızlı ısınıp daha hızlı soğuduğu sonucuna varılmıştır.

Sonraki aşamada kütle ile öz ısının çarpımına eşit olan ısı sığası ile ilgili çalışma yapılmak istenmiştir. Kütle farkının sıcaklık değişimine etkisini gözlemlemek için bir fincan su ile bir sürahi su özdeş ısıtıcılarla eşit süre ısıtılmış ve bir fincan suyun sıcaklığındaki değişimin daha fazla ve daha hızlı olduğu gözlenmiştir. Tablodaki diğer maddelerle deneye devam edilmiş ve sonuç olarak aynı maddelerden kütlesi küçük olanın, kütlesi büyük olana göre daha hızlı ısındığı veya daha hızlı soğuduğu gözlenmiştir. Deneyin bu aşamasında da ısı sığası küçük olan maddenin sıcaklığındaki değişimin daha fazla ve daha hızlı olduğu sonucuna varılmıştır. Günlük hayatta çabuk ısınıp çabuk soğuması istenen cisimlerin imalatında öz ısısı ve ısı sığası düşük olan malzemeler kullanılmaktadır. Bunun aksi de geçerlidir.

1. Yukarıdaki metinden yola çıkarak öz ısı ile ısı sığası arasındaki ilişkiyi açıklayınız.

  • Cevap: Öz ısı, bir saf maddenin 1 gramının sıcaklığını 1 °C arttırmak için verilmesi gereken ısı miktarıdır. Isı sığası ise herhangi miktarda bir maddenin sıcaklığını 1 °C arttırmak için verilmesi gereken ısı miktarıdır. Öz ısı; maddenin kütlesiyle değişmeyen, madde için ayırt edici bir özellik iken ısı sığası kütle ile doğru orantılıdır. Isı sığasının öz ısıya oranı cismin kütlesini verir.

2. Yukarıda verilen tablodaki maddelerin her birinden eşit kütlede alınarak özdeş ısıtıcılarla eşit sürede ısıtılırsa en hızlı ısınan ve en yavaş ısınan maddeler hangileri olur? Öz ısılarını veya ısı sığalarını karşılaştırarak açıklayınız.

  • Cevap: Tablodaki maddelerin her birinden eşit kütlede alınarak özdeş ısıtıcılarla eşit süre ısıtılırsa en hızlı ısınan öz ısısı en küçük olan altın, en yavaş ısınan ısı sığası en büyük olan su olur.

3. Tabloda öz ısısı verilen bor maddesi kullanılarak üretilen borcamların kullanılma amacından yola çıkarak bordan üretilme sebebini açıklayınız.

  • Cevap: Borcamlar genellikle fırında yemek pişirme amacıyla kullanılırlar, bu nedenle yüksek sıcaklığa ve ani sıcaklık değişimlerine dayanıklı malzemeden üretilmelidir. Bor malzemesinin ısı sığası yüksek olduğundan daha geç ısınır ve yüksek sıcaklığa dayanır. Bu nedenle borcamların yapımında bor malzemesi kullanılır.

9. Sınıf Fizik Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 244 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!