Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı

9. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 236

“9. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 236” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

logo

9. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 236

HER MADDENİN ÖZ ISISI FARKLIDIR

• Yumurta alüminyum tavada mı yoksa bakır tavada mı daha çabuk pişer?

  • Cevap: Yumurta, alüminyum ve bakır tava gibi farklı malzemelerde pişirildiğinde, pişme hızları farklı olabilir. Alüminyum tavalar ısıyı çok hızlı yayarlar ve yumurta çabuk pişer. Bakır tavalar ise ısıyı daha yavaş yayarlar ancak daha iyi ısı dağılımı sağlar. Bu nedenle, yumurta bakır tavada daha yavaş pişebilir ancak daha lezzetli olabilir.

• Tencerelerin sapı neden farklı malzemeden üretilir?

  • Cevap: Tencerelerin sapı farklı malzemelerden üretilir çünkü farklı malzemeler farklı özellikler sunarlar. Örneğin, bakır tencerelerin sapı genellikle ahşap yapılır çünkü bakır ısıyı iyi yayan bir malzeme olduğu için, ahşap sap ile kullanıcılar ısıyı daha iyi kontrol edebilir. Aynı zamanda tencerenin ağırlığını azaltmak için, sap malzemesi de farklı malzemelerden yapılabilir.

Yönerge: Verilen metin ve görsellerden yararlanarak aşağıdaki soruları cevaplayınız.

HER MADDENİN ÖZ ISISI FARKLIDIR

Fizik öğretmeni derste akıllı tahtada Görsel 1’i açarak sınıfa “Sizce bu sıvılar aynı cins sıvı mıdır?” sorusunu yöneltti. Öğrenciler bu soru karşısında farklı görüşlerde bulundular.

1. grup renkleri aynı olduğu için sıvıların aynı cins olduğunu,
2. grup miktarları farklı olduğu için farklı cins sıvılar olabileceğini,
3. grup tadına bakarak, 4. grup kokusuna bakarak aynı cins olup olamayacağının anlaşılacağını söylediler.

Daha sonra öğretmen Görsel 2’yi akıllı tahtada açarak bu sıvıların aynı cins olup olmadığını sordu. Bu soruya öğrenciler yine farklı cevaplar verdiler.

1. grup aynı miktarda oldukları için aynı cins sıvılar olduğunu,
2. grup renkleri farklı olduğu için farklı cins olduğunu,
3. grup tadına bakarak, 4.grup ise koklayarak anlaşılacağını savundular.

Fizik öğretmeni ne olduğu bilinmeyen maddeleri koklayarak ya da tadına bakarak ayırt etmenin tehlikeli olduğunu, bunun doğru bir yöntem olmadığını ve insan sağlığına zararlar verebileceğini söyledi. Ayrıca su, etil alkol ve eterin renksiz olduğu için aynı renkte göründüğünü, aynı renkteki sıvıların da aynı olamayabileceğini söyledi.

Sinem söz alarak “Peki öğretmenim bu sıvıları birbirinden nasıl ayırt edebiliriz?” diye sordu. Fizik öğretmeni Sinem’in sorusuna “Bunun birçok yolu vardır. Örneğin öz kütle, öz ısı, kaynama ve donma noktası vb. gibi ayırt edici özelliklerine bakılarak ayırt edilebilir.” şeklinde cevapladı.
Barış söz alarak “Öz ısı ile maddeleri birbirinden nasıl ayırabiliriz ki?” diye sordu. Fizik öğretmeni öğrencilerin sorularına karşılık aşağıdaki açıklamaları yaptı:

“Kütleleri eşit olan iki farklı madde aynı miktarda enerji aldığında ya da verdiğinde bu maddelerin sıcaklıklarındaki değişim miktarları farklı olur. İşte ısı ve sıcaklıkla ilişkili maddeler arasındaki bu farkı, öz ısı kavramı açıklar. Her maddenin öz ısısı farklıdır. Örneğin 1 kg zeytinyağının sıcaklığını 1 °C artırmak için 1968 J ısı gerekirken, 1 kg suyun sıcaklığını 1 °C artırmak için 4186 J ısı vermek gerekir. Ayrıca aynı maddenin farklı hâllerinde öz ısı değişir. Örneğin buzun (katı) öz ısısı 2100 J/kg °C, suyun (sıvı) 4186 J/kg °C, su buharının (gaz) öz ısısı 2010 J/kg °C’dir. Bir maddenin öz ısısı ne kadar büyükse sıcaklık değişimi geç olur. Öz ısısı küçük olan maddelerin ise sıcaklık değişimi çabuk olur. Yani öz ısısı büyük olan maddeler geç ısınır geç soğur. Öz ısısı küçük olan maddeler ise erken ısınır erken soğur.

Öz ısı türetilmiş ve skaler bir büyüklüktür. Maddelerin ayırt edici özelliklerinden biridir.”

9. Sınıf Fizik Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 236 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!