
9. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 233


“9. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 233” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 233
AYNI GİBİ AMA FARKLI
Yönerge: Verilen metinden yararlanarak aşağıdaki soruları cevaplayınız.
Ertuğrul o gün son dersleri olan beden eğitimi dersinden sonra eve geldi. Temizlenmek için duşa girdi ve bir süre sonra suyun çok sıcak olduğunu fark etti. İçinden “suyun ısısı yüksek“ diye söylendi ve duş aldı. Ardından su için neden önce çok sıcak, sonra da neden ısısı yüksek diye düşündüğü bu olayı araştırmak istedi. İnternetteki güvenilir kaynaklardan bu konuyu araştırmaya başladı. Ayrıca ders kitaplarını açtı, okudu ve araştırma yaptıkça ısı ve sıcaklığın karıştırılan iki kavram olduğunu fark etti.
Isı ve sıcaklık farklı kavramlardı. Isının enerji türü olduğunu, sıcaklığın ise madde içindeki taneciklerin ortalama kinetik enerjisini gösteren bir değer olduğunu öğrendi. Araştırmasında sıcaklığın ısı ile ilişkili olduğunu, maddenin bazen ısı aldıkça sıcaklığının arttığını fark etti. Ayrı kavramlar olmasına rağmen birbiriyle de ilişkiliydi. Ayrıca birimleri de birbirinden farklıydı. Isı birimlerini incelediğinde joule, kalori gibi birimler karşısına çıkarken sıcaklık birimleri için de kullanılan ölçeğe göre kelvin, fahrenhayt veya santigrat derece gibi birimler vardı. Sabah yolda gördüğü elektronik bir levhada okuduğu “Bugün ısı 35 oC.” ifadesi öyleyse yanlıştı. Ölçülen ısı değil sıcaklıktı. Aklına bir soru geldi: “Bir maddenin ısısı nasıl ölçülür?”. Araştırmaya devam ettikçe sıcaklığı ölçmek için termometre kullanılırken ısıyı tek başına ölçmek mümkün değildi. Isı, kalorimetre kabı kullanılarak hesaplanabiliyordu. Sıcaklık ölçmek bu kadar kolayken ısıyı ölçmek neden bu kadar zordu? Buna bir anlam verememişti. Gün içinde bu iki kavramı birbiri yerine o kadar çok kullanmıştı ki farklılıklarını düşündükçe kendi yaşadıklarıyla ilişki kurdu. Annesinin soğuk günlerde kendisine söylediği “Hadi, içeri gel, biraz ısın.” cümlesini düşündü. Acaba annesi de bu farklılığı bilmiyor muydu? O hâlde bu iki kavramı iyice öğrenerek annesine de anlatmalıydı.
Halliday Rescknick “Fundamental of physic” 2007
1. Ertuğrul’un eve geldikten sonra ısı ve sıcaklık kavramları ile ilgili ilk kavram yanılgısı neydi? Kavram yanılgısını gideren ifade sizce ne olmalıdır?
- Cevap: Suyun ısısı yüksek ifadesi yanlış bir kullanımdır. Bunun yerine suyun sıcaklığı yüksek denilmesi gerekir.
2. Ertuğrul’un araştırmasından edindiği sonuçlara göre ısı ve sıcaklık kavramlarını annesine nasıl anlatması uygundur?
- Cevap: Isı ve sıcaklık birbirinden farklı kavramlardır. Isı bir enerji türüdür. Sıcaklık ise maddenin taneciklerinin kinetik enerjilerinin bir ölçüsüdür. Isı ve sıcaklık için farklı ölçüm aletleri kullanılır.
3. Metinden yola çıkarak ısı ve sıcaklık kavramlarının birbiri ile ilişkisini belirtiniz.
- Cevap: Maddelere ısı verildiğinde taneciklerinin hızları artarak kinetik enerjileri yükselir. Isı enerjisi kazanan maddelerin sıcaklığı artar. Maddeler ısı kaybettiğinde taneciklerinin kinetik enerjileri azalır. Isı enerjisi kaybeden maddelerin sıcaklığı düşer.
9. Sınıf Fizik Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 233 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.