
9. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 227


“9. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 227” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 227
ISI NEDİR?
1. Yönerge: Verilen metinden yararlanarak aşağıdaki soruları cevaplayınız.
TARLADA EĞİTİM
Tarım işçisi olan Ahmet ve babası yine bir hasat zamanı tarlada çalışıyorlardı. Öğlen olmuştu. Güneş tüm şiddetini göstermiş tam tepelerinde duruyordu. Öğle yemeği molası vereceklerdi. Babası “Ahmet şu karpuzu ikiye böl ve güneşin altına koy da biraz serinlesin.” dedi. Ahmet şaşırmış bir vaziyette babasının dediğini yaptı ama içinden bir ses bu sıcak havada karpuz güneşin altında daha çok ısınacak, hiç yenmez hâle gelecek diye homurdanırken babası, “Ahmet ne oldu, bir aksilik mi var?” dedi. Ahmet de “Baba hava zaten çok sıcak, karpuz iyice ısınacak, nasıl yiyeceğiz?” dedi. Babası, “Sabır oğul, sabır.” dedi. Biraz sonra Ahmet ve babası karpuz, peynir ve ekmekle öğle yemeğine oturdular. Babası karpuzun üst kısmından hafif kuruyan kısmını kesip attı. Yemeye başladıklarında Ahmet şaşkınlığını gizleyemedi. Babasına sordu: “Karpuz güneşin altında nasıl soğudu?”. Babası da Ahmet’e “Oğlum, bünyesinde sıvı bulunan bir maddeyi güneşin altına koyduğumuzda zamanla bünyesindeki sıvı buharlaşır ve buharlaşma için gereken ısının bir kısmını da madde kendisinden sağlar. Böylece ısı kaybeder ve sıcaklığı azalır. Biz tarlada suyu niye testide taşıyoruz? Testinin dışındaki su buharlaşırken içi soğuyor. Süt bidonlarının üstüne niye ıslak örtü örtüyoruz? Örtü kururken altındaki bidonlar serinlesin diye.” dedi.
1. Isı alan maddenin sıcaklığı her zaman artar mı? Sebebiyle açıklayınız.
- Cevap: Isı alan maddenin sıcaklığı her zaman artmaz. Çünkü bazen maddeler aldıkları ısıyı hâl değişimine harcar.
2. Isı ve iç enerji kavramlarını nasıl tanımlarsınız?
- Cevap: Isı, sıcaklıkları farklı maddeler arasında sıcaklığı büyük olan maddeden sıcaklığı küçük olan maddeye aktarılan enerjidir. İç enerji, bir maddenin taneciklerinin öteleme, dönme, titreşim gibi hareketlerinden kaynaklanan kinetik enerji ile fiziksel ya da kimyasal bağları veya nükleonları bir arada tutan kuvvet gibi etkileşimlerinin enerjilerinin toplamına denir.
9. Sınıf Fizik Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 227 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.