Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı

9. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 225

“9. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 225” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 225

TERMOS

Yönerge: Verilen metinden yararlanarak aşağıdaki soruları cevaplayınız.

Isı bir enerji türüdür. Enerji kavramı ile ilgili gerçekleşen her durum ısı enerjisi için de geçerlidir. Bir yerden başka bir yere aktarılabilir, başka enerji türlerine dönüştürülebilir. 1892 yılında, İskoç kimyacı Sir James Dewar (Sör Ceymis Divır) endüstriyel ihtiyaçlara cevap verecek miktarda sıvı oksijen üretebilen bir makine tasarlar. Ancak o tarihte bu iş için kullanılan kaplar, ısıyı koruma konusunda yeterince etkili değildir. Eğer hiçbir yere değmeyen bir şişe tasarlayabilirse temas yoluyla gerçekleşen ısı enerji transferini engellemiş olacaktır. Şişelerin arasına vakumlu bir boşluk bırakarak, konveksiyon yolu ile oluşacak ısı kaybını engelleyerek iç içe iki şişeden oluşan bir tasarım geliştirir. İçteki şişeyi yansıtıcı bir malzeme ile kaplayarak ısının radyasyon yolu ile transferini engeller. Günümüzde ısıyı muhafaza eden bu kaplar termos olarak adlandırılır. Aşağıdaki görselde tipik bir termosun yapısı görülmektedir.

Dış kaplama malzemesi olarak bazen dayanıklı olduğu için paslanmaz çelik kullanılır. İç ve dış tabakalar arasında vakumlu bir boşluk vardır. İç cam yüzey, yansıtıcı bir metal tabaka ile kaplanır. Bu basit özellikler olağanüstü bir ısı yalıtımı sağlar. Termosun amacı, içindeki sıvıya dışarıdan ya da farklı maddelerden sıcaklık farkı nedeniyle transfer edilecek enerji akışını kesmektir. Termosun iç kabı, zayıf bir ısı iletkeni olan camdır. Şişenin iç ve dış yüzeyleri arasında vakumlu bir boşluk olduğu için konveksiyonla ısı akışı engellenmiş olur. Son olarak da iç duvarın yansıtıcı bir maddeyle kaplı olması, ısının radyasyonla kaçmasını önler. Sonuç olarak termos içine konan sıvı, mevcut ısısını normalden çok daha uzun bir süre muhafaza edebilir.

1. Hiçbir yere değmeyen bir şişe yapılmasının sebebi nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Kimyacının yere değmeyen bir şişe yapmak istemesinin sebebi, maddeler arasındaki ısı enerjisi transferini önlemektir.

9. Sınıf Fizik Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 225 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!