Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı

9. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 196

“9. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 196” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 196

Yay kirişi Görsel 2 B pozisyonunda iken Mete oku fırlatmadan önce yay ile ok arasındaki dengeyi kurmak için kirişi ok ile kendine doğru koluyla uyguladığı kuvvet yardımıyla biraz çekti. Kiriş denge konumundan kuvvet yardımıyla x kadar çekildiği için yay üzerinde iş yapılmış, dolayısıyla enerji depolanmış oldu.

Yay kirişi Görsel 2 C pozisyonunda iken Mete oku fırlatmak için kirişe uyguladığı maksimum kuvvetle kiriş ve oku çekebildiği en son konuma getirdi. Böylece yayın kirişinde maksimum enerji depolanmış oldu. Kirişi serbest bıraktığı zaman ok harekete geçti. Gerilmiş kirişin oka kuvvet uygulayarak ona yol aldırması, yani kirişin iş yapması, yayda enerji depolandığını kanıtladı.

1. Millî okçu Mete Gazoz’un yayı germesi sırasında yaptığı iş ve depolanan enerji hakkında yorumunuz nedir? Yayda depolanan bu enerjiyi nasıl açıklarsınız?

  • Cevap: 

Yay kirişi x kadar gerildiğinde üzerine iş yapılmış, dolayısıyla burada enerji depolanmış olur. Yayda enerji depolandığını, gerilmiş yayın önüne bir cisim yerleştirip sistem serbest bırakıldığı zaman yerleştirilen cismin harekete geçmesinden anlamak mümkündür. Gerilmiş yay kirişinin oka kuvvet uygulayarak ona yol aldırması, bir diğer deyişle iş yapması, yayda enerji depolandığının kanıtıdır. Yayda depolanmış bu potansiyel enerji, esneklik potansiyel enerjisi olarak adlandırılır. Esneklik potansiyel enerjisi bir yaya veya esnek bir cisme kuvvet olarak germe veya sıkıştırma durumunda yayda depolanan enerji olarak açıklanır.

2. Yay kirişi üzerinde oluşan ve depo edilen esneklik potansiyel enerjisinin büyüklüğü nelere bağlıdır? Açıklayınız.

  • Cevap: 

Esneklik potansiyel enerjisi, yayın sıkışma veya uzama miktarı ile yayın kuvvete karşı gösterdiği dirence (yay sabitine) bağlıdır. Yayların kuvvete karşı gösterdiği direnç; yayın cinsine, uzunluğuna ve kalınlığına bağlı olarak değişir. Yay uzunluğu arttıkça yay sabiti (direnci) azalırken, yay kalınlığı arttıkça yay sabiti de artar.

3. Günlük yaşantınızdan esneklik potansiyel enerjisine örnekler veriniz.

  • Cevap: 

• Bir çocuğun trambolinde sert bir zemindekinden daha yükseğe zıplayabilmesi, sıkışan yaylardan aldığı enerjiye bağlıdır. Sıkışan yayların uyguladığı kuvvet sayesinde çocuk hız kazanır. Yaylardaki esneklik potansiyel enerjisi burada kinetik enerjiye dönüşür.
• Helezon biçimindeki yayların sıkıştırılması veya uzatılması,
• Kurmalı bir saatin zembereği,
• Yüzücünün suya atlamadan önce kullandığı atlama tahtası (tramplenden atlama),
• Duvardan sektiği anda sıkışan, sıkıştığı için de sıçrayan bir top,
• Bir oyuncak helikoptere güç sağlayan bükülmüş lastik bant örnek verilebilir.

9. Sınıf Fizik Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 196 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!