
9. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 195


“9. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 195” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 195
OK VE YAY
Yönerge: Verilen metin ve görsellerden yararlanarak aşağıdaki soruları cevaplayınız.
OK VE YAY
Yay, kirişi kol kuvvetiyle gerilip salıverdiğinde oku kontrollü bir şekilde çok uzaklardaki hedefe saplaya- bilen bir savaş, av ve okçuluk sporu aletidir. Ok ve yay, tarih öncesi devirlerden beri savaş aleti olarak kullanılmış ve pek çok toplum tarafından gücün sembolü olarak görülmüştür. Her ne kadar Mısır, Asur, Hitit ve Çin medeniyetlerinde farklı form ve alanlarda kullanılmış olsa da en gelişmiş hâline Orta Asya bozkır kavimleri ile ulaşmıştır. Hiç şüphesiz bu durumun oluşmasında Türklerin karakteristik özellikleri etkili olmuş, tıpkı Mısırlıların piramit inşa etmeleri ve Venediklilerin gemicilik ve deniz ticareti vasıflarına sahip olmaları gibi Türkler de harp sanatı, savaş strateji ve teknikleri hususunda öne çıkmışlardır. Nitekim siyasi ve askerî başarılar da bu durumun en açık göstergesi olmuştur. Arkeolojik buluntular, okçuluk tarihinin tarih öncesi döneme kadar uzandığını ve bu silahın yeryüzünde çok yaygın olarak kullanıldığını kanıtlar. Mağara resimlerinde; savaşan ve yırtıcı hayvanları avlayan okçuların tasvirlerine rastlanır. Yay ve ok, orduların kullandığı en etkin silahlar arasında yer alırdı. Ancak 16. yüzyılın ortalarından itibaren ateşli silahların güvenilirliği artınca geleneksel yay ve okların yerini zamanla daha etkin hâle gelen tabanca ve tüfekler almaya başlamıştır. Türklerde ise okçuluk terk edilmemiş, önemli bir spor dalı olarak 21. yüzyılın başlarına kadar yaşamaya devam etmiştir. Okçuluk sporunun en önemli özelliklerinden biri, hiçbir ayrım yapmadan çeşitli sınıftan insanları eşit koşullarda bir araya getirebilmesidir.
Okçuluk tarihimizin en önemli sporcularından biri olan Mete Gazoz, 6 yaşından itibaren okçuluk sporuna ilgi duymuş ve okçuluk dersleri almaya başlamıştır. Okçulukta kendisini geliştiren Mete Gazoz, Japonya’da düzenlenen Tokyo 2020 Yaz Olimpiyat Oyunları’nda altın madalya kazanarak olimpiyat şampiyonu olmuştur. Aynı zamanda millî sporcumuz da olan Mete Gazoz, Türk okçuluk tarihinde madalya kazanan ilk sporcu olarak tarihteki yerini almıştır.
Okçulukta kiriş, yaya tutturulan ve oku ileri doğru itmek amacıyla çekilen, saf ipekten yapılmış sert bir sicimin adıdır.
Milli okçumuz Mete Gazoz’un, Tokyo 2020 Yaz Olimpiyat Oyunları’nda atış esnasında yay kirişini çekme anı Görsel 2’de verilmiştir.
Yay kirişi Görsel 2 A pozisyonunda iken Mete oku fırlatmak için yayı eline aldı. Oku yayın kabzasına oturttu. Okun arka kısmını yayın kirişine koydu. Yayın kirişini germeden ok ile nişan tahtası arasında göz teması kurdu. Yayın kirişini kendine doğru çekmediği için kiriş üzerinde herhangi bir enerji oluşmadı.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Fizik Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 195 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.