
9. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 19


“9. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 19” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 19
DİL BİLGİSİ VE FİZİK ARASINDAKİ BENZERLİK
Yönerge: Aşağıda dil bilgisi ile fizik dersinin benzerliği üzerine metaforik bir metin verilmiştir. Verilen metinden faydalanarak soruları cevaplayınız.
DİL BİLGİSİ VE FİZİK ARASINDAKİ BENZERLİK
Dilimizdeki kelimeler yapı olarak basit kelimeler, türemiş kelimeler ve birleşik kelimeler olarak gruplandırılır.
Basit kelimeler, yapım eki almamış kelimelerdir. Örnek olarak tuz ve gemi kelimeleri verilebilir. Türemiş kelimeler, basit kelimelerin yapım eki almış hâlleridir. Örnek olarak kimya kimyasal ve göz gözlük kelimeleri verilebilir. Gelen ek ile kelimenin anlamı değişmektedir. Birleşik kelimeler ise en az iki kelimenin birleştirilerek ile oluşur ve bu iki kelime birleşerek yeni bir kavramı karşılar. Örnek olarak aslan ve ağız kelimeleri birleştirilerek aslanağzı kelimesi oluşturulmuştur. Aslan bir hayvan, ağız bir organdır. Aslanağzı ise bir bitki adıdır. Karga ve burun kelimeleri birleştirilerek kargaburnu kelimesi oluşturulmuştur. Karga bir hayvan, burun bir organdır. Kargaburnu ise uçları karga gagası gibi kıvrık olan araçların ortak adıdır.
Dil bilgisinde birleşik kelimelerin oluşturulması durumu ile “Fizik Bilimi”nde türetilmiş büyüklüklerin elde edilmesi benzerlik göstermektedir. Temel büyüklüklerden uzunluk ile başka bir uzunluk (en ve boy) çarpılırsa alan kavramı elde edilir. Alan, türetilmiş bir büyüklüktür. Burada dikkat edilmesi gereken bir husus vardır. Uzunluk ile uzunluk toplanırsa yine uzunluk elde edilir. Uzunluk ise temel büyüklüktür. Kütle, hacme bölünürse özkütle kavramı elde edilir. Özkütle kavramı da türetilmiş bir büyüklüktür. Bazen türetilmiş büyüklükler kullanım kolaylığı olması için özel birim isimleri alabilir.
1. Bir fiziksel niceliğin türetilmiş büyüklük olması için gerekli koşul nedir?
- Cevap: Bir fiziksel niceliğin türetilmiş büyüklük olması için birden fazla büyüklük içermesi gerekir.
2. Metinden yaptığınız çıkarımla türetilmiş büyüklükleri nasıl ifade edebilirsiniz?
- Cevap: En az iki tane fiziksel nicelik kullanılarak ifade edilebilen büyüklüklere türetilmiş büyüklük denir.
3. Sizce neden türetilmiş büyüklükler özel birimle tanımlanır? Metinde geçen newton gibi özel birim ismiyle kullanılan türetilmiş büyüklüğe bir örnek vererek açıklayınız.
- Cevap: Türetilmiş büyüklükler kullanım kolaylığı olması için özel birim isimleri alıyor olabilir. Örnek olarak kg.m2/s2 ye, joule özel birim ismi verilebilir.
9. Sınıf Fizik Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 19 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.