
9. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 125


“9. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 125” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 125
1. Entomoloji uzmanı, ortalama hız değerini bulmak için üç bölgede böceğin aldığı yolları ve geçirdiği süreleri toplamış ve toplam yol değerini, toplam süreye bölmüştür. Ancak bu yolla bulduğu sonucun yanlış olduğu ortaya çıkmıştır. Buna göre sizce hatası ne olabilir? “Ortalama hız” ifadesinde geçen hız kavramından yola çıkarak açıklayınız.
- Cevap: Entomoloji uzmanı, ortalama hız değerini bulmak istemektedir. Ortalama hız, içinde hız kavramını da bulundurduğu için buradan yola çıkılırsa “ortalama hız” vektörel büyüklük olmalıdır. Ancak bilim insanı hesaplamasında toplam yolu kullanmıştır. Yol skaler bir büyüklüktür. Ortalama hız, skaler büyüklükler ile bulunamaz. Bu nedenle hatalıdır; hatası, toplam yol değerini kullanmasıdır.
2. Entomoloji uzmanı yılmayarak çalışmaya devam etmiş; ortalama hız değerini bulmak için bu sefer de üç bölgedeki hız değerlerini toplayıp çıkan sonucu üçe bölerek hız değerlerinin ortalamasını almayı denemiştir. Ancak bu yolla bulduğu değerin de doğru olmadığı ortaya çıkmıştır. Entomoloji uzmanının yaptığı hatalar düşünülürse size göre;
• “Ortalama Hız” nedir?
- Cevap:
“Ortalama Hız” nedir?
Hız kavramına benzer.
Vektörel bir büyüklüktür.
• “Ortalama Hız” ne değildir? Yorumlayınız.
- Cevap:
“Ortalama Hız” ne değildir?
Skaler değildir.
Toplam yol kullanılarak hesaplanamaz.
Yol ile ilgili değildir.
Hızların ortalaması demek değildir. Hızların ortalaması alınarak bulunamaz.
3. Böceğin, hareketi boyunca sahip olduğu ortalama hız değerini belirleyebilmesi için bu bilim insanına yardım etmekle görevlendirildiğinizi düşününüz. Hız kavramı ile ilgili bilgilerinizi kullanarak ortalama hız değerini hesaplarsanız sizce hangi verileri kullanmanız gerekir? Nedenlerini açıklayarak yazınız.
- Cevap: Böceğin, hareketi boyunca sahip olduğu ortalama hız değerini bulmak için vektörel büyüklük kullanılmalıdır. Yolun tamamı için istenen bir nicelik olduğundan toplam süre kullanılmalıdır. Hız ile ilgili bilgilerden yola çıkarsak hız değeri “yer değiştirme/ zaman” formülü ile hesaplandığına göre ortalama hız değeri de “toplam yer değiştirme/toplam zaman” formülü kullanılarak hesaplanmalıdır. Bu nedenle “toplam yer değiştirme” ve “toplam zaman” değerleri kullanılmalıdır.
DÜŞÜNELİM-BULALIM
Entomoloji uzmanının aklına takılan bazı sorular aşağıda belirtilmektedir. Bu sorulara sizin vereceğiniz cevaplar ne olurdu? Cevaplarınızı soruların karşısına yazınız.
• “Böceğin her bölgede farklı hıza sahip olmasının nedeni ne olabilir?”
- Cevap: “Böceğin her bölgede farklı hıza sahip olmasının nedeni ne olabilir?” Böceğin hep aynı hız değeriyle gitmemesi, yönünü değiştirmesi ve hareketi sırasında bazen hızlanıp bazen yavaşlaması olabilir.
• “Böceğin ortalama hızının yönünü nasıl ifade edebilirim?”
- Cevap: “Böceğin ortalama hızının yönünü nasıl ifade edebilirim?” Ortalama hız, toplam yer değiştirme değeri kullanılarak bulunduğuna göre “Yer değiştirme vektörü ile aynı yöndedir.” şeklinde ifade edilebilir.
• “Ortalama hızın birimi nedir?”
- Cevap: “Ortalama hızın birimi nedir?” Hız birimi ile aynı olmalıdır. m/s, km/h, cm/s olabilir.
• “Ortalama sürat kavramı ortalama hız ile aynı mıdır?”
- Cevap: “Ortalama sürat, ortalama hız ile aynı mıdır?” Sürat, skaler bir kavramdır. O nedenle ortalama hız, ortalama sürat kavramından farklıdır.
9. Sınıf Fizik Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 125 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.