
9. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 12


“9. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 12” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Fizik Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 12
NEYE GÖRE BÜYÜKLÜK?
Yönerge: Verilen kurgu olaydan yararlanarak aşağıdaki soruları cevaplayınız.
NEYE GÖRE BÜYÜKLÜK?
Eski çağlarda Roma’da küçük bir kentin yöneticisi evlerin büyüklüklerinin birbirleriyle orantısız olması ve göze hoş görünmemesi nedeniyle yeni bir yerleşim merkezi planı yapmaya karar verir. Yalnızca 20 yaşına gelmiş kişilerin ev yapması ve evin büyüklüğünün tüm kenarlarının 55 adım, iç odalarının ise 11 adımdan oluşması buyruğunu verir. Yapılacak kentin sınırları çizildikten sonra gerekli koşulları sağlayan kişiler çalışmalarına başlar. Evlerin tamamlandığı haberi geldiğinde gerekli kontrolleri yapmak üzere kente giren yönetici harika simetri karşısında keyifle gülümser. Ancak gözüne küçük bir ev iliştiğinde tüm neşesi yerle bir olur. Evin bulunduğu yere yardımcılarıyla birlikte gidip bağırmaya başlar. “Bu evin sahibi burada mı?” Kalabalığın içinden cılız bir sesle, “Evet, efendim.” karşılığı gelir. “Sanırım utancından karşıma çıkmaya korktun, değil mi? Burası olsa olsa 30 adımdır, sen bizi kandırmaya mı çalışıyorsun?” sorusuna “Hayır efendim, burası gerçekten 55 adım.” yanıtını alan yönetici küplere biner. “Öyleyse gel buraya, bir daha adımla!” buyruğu karşısında kalabalığı yarıp gelen kişiyi gören yönetici, kızgınlığını unutup gülmeye başlar. “Burada kısa boylu bir yurttaşın bulunduğunu neden söylemediniz?” diyerek, bu ilginç problemi gelecek kuşakların çözmesini umarak kenti kendi hâline bırakır.
Bunun üzerine bu kentte yaşayan meraklı zihinler, uzunluk ölçüsünün herkes tarafından sabit bir birime bağlanması için çalışmalar yapar. Aldıkları kararla Paris kenti kralının boy uzunluğunu 1 birim olarak kabul edip bu sebeple söz konusu uzunluktaki demiri, cetvel şekli verdikleri bir kalıba dökerler. Başka ülkelerden gelen temsilcilere de çoğalttıkları bu demir cetvellerden verip ülkelerinde ortak uzunluk ölçüsü olarak kullanmalarını salık verirler. Onlar da ticaretlerinde bu demir cetveli kullanırlar.
Günün birinde Norveçli tacirler, Orta Afrika ile yaptıkları bir ticarette kendilerine 5 birim uzunluğunda bin adet kalas ister. Gelen kalasların belirttikleri ölçülerde olmadıklarını fark ederler. Bu sonuca öfkelenen Norveçlileri sakinleştirmek ise yanlışlığı fark eden bir bilim insanına düşer: “Paris’ten Norveç’e gelen demir cetvel soğuk nedeniyle kısaldı. Afrika’ya giden cetvel ise sıcaklık nedeniyle genleşti.”
Böylece bilim insanları, bu 1 birimlik demir cetvelin dünyada ortak kullanımının mümkün olmadığını anlamış olurlar.
Çalışmalar ve çözümlemeler sürüp giderken bir gün bilim adamlarını uzaylı dostları ziyaret etmek ister. Uzay gemisinden yeryüzüne inen bu dostları Dünyalı bir yetkili gülümseyerek karşılar ve onlarla ilgilenir. Görüşme için 1 saat bekletileceklerini bildirdikten sonra aralarında şu diyalog geçer:
— 1 saat dediğiniz şey nedir?
— Bir zaman birimi…
— Biz ona başka bir şey diyoruz. Bana bunu tarif eder misiniz?
— 60 dakika
— Dakika?
— Efendim, 1 dakika bizde 60 saniyedir..
— Saniyeyi de tanımlar mısınız?
— Madde dediğimiz şey konusunda hemfikiriz sanırım, değil mi?
— Tabii ki. Devam ediniz.
— Maddenin en küçük birimi olan şeye biz atom diyoruz. Bu atom merkezinde birbirinden farklı iki parçacık var. Bunlara proton ve nötron diyoruz. Çevresindekine ise elektron.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Fizik Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 12 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.