
9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 98


“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 98 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 98
Soru: A noktasından B noktasına giden sporcunun hareketi 50 s sürmüştür ve hızının büyüklüğü 5 m/sdir. K noktasından L noktasına giden sporcunun hareketi 30 s sürmüştür ve hızının büyüklüğü 6 m/s’dir. Yer değiştirme, yön ve hız kavramları arasındaki ilişkiden yararlanarak hız kavramını tanımlayınız.
- Cevap:
Soru: Ortalama hız kavramının tanımına ulaşmak için aşağıdaki I ve II numaralı yolları inceleyiniz.
- Cevap: 1 s’de 5 m hareket eden bir araç 50 s’de 250 m yol alır. 1 s’de 6 m hareket eden bir araç ise 30 s’de 180 m yol alır. Bu uzaklıklar, I ve II. yol haritasındaki hareketlinin ilk ve son konumu arasındaki uzaklık ile aynıdır. Bu durumda hız, yer değiştirme ile ilgili bir nicelik olup hareketlinin birim zamanda yaptığı yer değiştirmedir.
Soru: Öykü, 100 metre yarıçaplı I numaralı çembersel yolda bisiklet ile antrenman yapmaktadır. Buna göre Öykü,
- Cevap:
Soru: A noktasından B noktasına geldiğinde yer değiştirmesi kaç m olur?
- Cevap: noktasından B noktasına doğru 100√2 m
Soru: A noktasından C noktasına geldiğinde yer değiştirmesi kaç m olur?
- Cevap: A noktasından C noktasına doğru 200 m
Soru: Yusufhan, II numaralı doğrusal yolda bisiklet ile antrenman yapmaktadır. Buna göre Yusufhan,
- Cevap:
Soru: K noktasından M noktasına geldiğinde yer değiştirmesi kaç m olur?
- Cevap: K noktasından M noktasına doğru 50 m
Soru: K noktasından N noktasına geldiğinde yer değiştirmesi kaç m olur?
- Cevap: K noktasından N noktasına doğru 30 m
Soru: Öykü’nün A noktasından C noktasına gelme süresi 25 s ve ortalama hızının büyüklüğü 8 m/s’dir. Yusufhan’ın K noktasından N noktasına gelme süresi 10 s ve ortalama hızının büyüklüğü 3 m/s’dir. Yön, zaman, yer değiştirme ve hız kavramları arasındaki ilişkiden yararlanarak ortalama hız kavramım tanımlayınız.
- Cevap: Hareketli, 1 s’de 8 m yol alıyorsa 25 s’de 200 m yol alır. 1 s’de 3 m yol alıyorsa 10 s’de 30 m yol alır. Bu uzaklıklar, I ve II numaralı yollarda alınan yollardan farklıdır ve ilk konumdan son konuma doğru yapılan hareketle ilgilidir. A noktasından C noktasına yapılan yer değiştirmenin büyüklüğü geçen zamana oranlandığında 8 m/s, K noktasından N noktasına yapılan yer değiştirme büyüklüğü geçen zaman oranlandığında 3 m/s değerleri elde edilmektedir. Bu durumda ortama hız, hareketlinin tüm hareketi boyunca yer değiştirmesinin geçen zamana oranıdır.
9. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 98 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.