9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 48
“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 48 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 48
Soru: Fizik bilimine katkıda bulunmuş bilim insanlarının hangi deneyimleri bilime bakış açılarını, çalışma biçimlerini ve çalışmalarının bilime etkilerini şekillendirmiştir? Seçtiğiniz iki bilim insanının deneyimlerinden yararlanarak yazınız.
- Cevap: Isaac Newton, elma düşüşü gözleminden yola çıkarak yerçekimi yasasını keşfetti, bu gözlem onu evrensel kanunlar üzerine düşünmeye yönlendirdi. Albert Einstein ise ışığın hızını inceleyerek görelilik teorisini geliştirdi, bu deneyimi evrenin yapısına dair anlayışını derinden etkiledi. İkisinin de bilimsel yaklaşımları, gözlem ve deneyimlerle bilime önemli katkılar sağladı.
Soru: Fizik bilimine katkıda bulunmuş bilim insanlarının bilime bakış açıları, çalışma biçimleri ve çalışmalarının bilime etkilerini toplumsal faydaları açısından değerlendiriniz.
- Cevap: Bilim insanlarının çalışmalarının toplumsal faydaları, teknolojik gelişmelere yol açmıştır. Örneğin, Newton’un yerçekimi yasaları modern mühendisliğin temelini oluştururken, Einstein’ın teorileri nükleer enerji ve GPS gibi alanlarda büyük gelişmeler sağlamıştır.
***
Bilimsel çalışmalar hakkında bir sempozyuma ailesi ile katılan Elvin’in ilgisini çeken konuşmalardan biri aşağıda özetlenmiştir.
Günümüzde uluslararası alanda rekabet gücünün artması, bilgi üretiminin ve teknolojik gelişmelerin hızlanmasına bağlıdır. Ayrıca rekabet gücünü artıran dinamikler arasında araştırmacıların sayısı ve niteliğinin yanı sıra bilimsel araştırma merkezlerinin çalışmalarını da saymak gerekir.
Teknolojide dışa bağımlılığın azaltılması ve rekabet gücünün artırılması için tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çalışmalar yapılmaktadır. Ülkemizde araştırmacıların çalışmalarını daha gelişmiş laboratuvarlarda yapabilmeleri için uluslararası kuruluşlar ile iş birliğine gidilmiş, bu çerçevede CERN ile ortak üyelik anlaşması imzalanmıştır. Yetişmiş insan gücünü artırmak için de bilimsel araştırmalar teşvik edilerek beyin göçünün önüne geçilmeye çalışılmıştır.
Teknoloji üreten ve özgün tasarımlar oluşturan TÜBİTAK, ASELSAN, TENMAK gibi bilimsel araştırma merkezlerinin geliştirdiği yerli teknolojiler sayesinde Türkiye’nin teknolojideki dışa bağımlılığı azalmış; rekabet gücü artmıştır.
ASELSAN, savunma sanayisinde ihtiyaç duyulan teknolojileri yerli imkânlarla üretirken farklı alanlara da katkı sağlamaktadır. ASELSAN, sağlık alanında yaptığı çalışmalar ile manyetik rezonans (MR) cihazını geliştirmiş ve yoğun bakım ünitelerinde kullanılan solunum cihazı üretimine katkıda bulunmuştur.
9. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 48 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.